Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft vrijdag een bezoek gebracht aan de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). Dagblad Suriname verneemt dat de bewindsman een kennismaking heeft gehad met het personeel, staf, bondsvoorzitter en directie van het bedrijf. Dodson kreeg een presentatie van het bedrijf. Vernomen wordt dat er op een later moment gesprekken zullen worden gevoerd met slechts de directie van het bedrijf met betrekking tot de recente corruptieschandalen, waarin het bedrijf betrokken is. Volgens informatie werden aanwezigen kort na de presentatie gevraagd om de ruimte te verlaten. Hierna zijn er harde afspraken tussen de directieleden Willy Duiker, Marcel Eyndhoven en de bewindsman gemaakt.
Dodson heeft zijn beleidsvisie en instructies kenbaar gemaakt. Het resultaat van deze bijeenkomst wil de EBS-directie gelijk doornemen met de medewerkers. De werkvergadering wordt in het buitenverblijf van de directie te Groningen gehouden. Het gaat om een vijf uur durend onderhoud. De EBS-top deelt mee dat het bekend is dat de nieuwe regering van plan is op zeer korte termijn de elektriciteitssector te herstructureren en de noodzakelijke tariefaanpassing door te voeren. Van de EBS en de medewerkers wordt verwacht dat zij organisatorisch en mentaal voorbereid zijn om deze veranderingen vorm en inhoud te geven.
Directieleden flink onder vuur
Ondertussen zijn de directieleden flink onder vuur genomen nadat delen uit het onlangs verrichte onderzoek door de Centrale Landaccountants Dienst (Clad) zijn uitgelekt. Eyndhoven, Duiker, Kenneth Vaseur en Andy Rusland zouden het bedrijf volgens het rapport voor miljoenen hebben benadeeld. Opmerkelijk is dat er op dit moment wordt aangegeven dat Duiker bezig zou zijn al zijn bezittingen op de verkoop te gooien. Dit, vermoedelijk om mogelijke inbeslagneming van onderzoeksautoriteiten te omzeilen. De opbrengst uit de verkoop zullen hoogstwaarschijnlijk overgemaakt worden op rekening van derden, zodat deze niet te traceren zullen zijn. Duiker was echter niet bereikbaar voor de krant om hierover een reactie te geven. Vanuit politieke hoeken wordt luidkeels gevraagd naar een aanpak binnen het energiebedrijf. Ook president Desi Bouterse en minister Dodson hebben onlangs aangegeven corruptie binnen dit bedrijf hard te zullen aanpakken.
FR