Directeur Soemeer ontkent voortrekken S-pakket studenten

Balram Soemeer ontkent voortrekken S-studentenVele ouders hebben de indruk dat er op het Dr. J.C. de Miranda Lyceum positieve discriminatie wordt toegepast. Het gaat bij deze om positieve discriminatie jegens leerlingen van de S-richting. Met positieve discriminatie wordt bedoeld dat de scholen voor de inschrijving van de leerlingen van de S-richting in de rij staan, maar als het neerkomt op leerlingen van andere richtingen blijkt dat de scholen plotseling geen plaats meer hebben.
De voorzitter van het VOS-directeurenberaad tevens directeur van het Miranda Lyceum, Balram Soemeer, is deze mening niet toegedaan. Gezien zijn jarenlange ervaring en de afgelopen inschrijvingsperiode meent de directeur dat er juist meer studenten van andere richtingen worden ingeschreven dan S-studenten. Ondanks de hoeveelheid leerlingen van de S-richting blijkt toch dat er vaker wordt gesproken over een tekort aan natuurkundedocenten. Er zijn ook ieder jaar leerlingen van de S-richting die vaker kiezen voor een medische of technische opleiding of naar het buitenland gaan. De mensen komen vaak ook bij grote bedrijven terecht. Animo om natuurkunde te studeren is niet groot bij deze groep, zegt Soemeer die zelf docent natuurkunde is.
Soemeer is al langer dan 10 jaren verbonden met het Instituut voor Opleiding van Leraren (IOL), opleiding Natuurkunde. Vroeger werden er weinig natuurkundedocenten afgeleverd. Vanaf zijn regiem gaat het volgens hem een stuk beter. “Voor natuurkunde krijg je niet makkelijk studenten die zouden willen studeren om lessen te verzorgen. Ook als we vragen, krijgen we dat niet makkelijk, omdat de meeste S-leerlingen medische of technische studies doen. Daar verdienen ze beter, en zien ze een beter toekomst in die studierichtingen. In principe voldoet IOL wel aan de vraag van de markt. Eigenlijk zou elke voj-school redelijk moeten zijn voorzien van natuurkundeleerkrachten. Wat er ook gebeurt, is dat de mensen, na het afstuderen richting het bedrijfsleven, of het buitenland gaan. De behoefte voor natuurkunde docenten zal er altijd zijn. Het is juist goed dat die behoefte er is. We zouden geen mensen moeten afleveren die geen werk zouden kunnen vinden. Bij economie heb je honderden mensen die afstuderen en geen werk hebben. Bij ons aan de andere kant is het aantrekkelijk om natuurkunde te doen omdat men direct een werk kan vinden”.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!