Vakantieoorden vallen buiten boot na strenge controle

De meeste oorden zijn door de districtscommissaris (dc) van Para, John de la Fuente, al gescreend op veiligheid. Momenteel is er een voorlopige lijst, welke nog voor het weekend zal worden aangevuld, omdat enkele ressorten nu nog wat tijd krijgen om kleine zaken in orde te maken. Hierna zal de lijst gepubliceerd worden. ‘Een aantal oorden zullen de certificatie deze vakantie niet krijgen, omdat ze helemaal niet aan de voorwaarden voldoen en de tijd te kort is om dit nu nog in orde te maken’, zegt De la Fuente. Er is bij de screening gelet op de waterveiligheid op het oord. De dieptes moeten worden aangegeven middels latten en de lage gedeelten moeten worden afgebakend middels overspannen touwen en netten. Dit, om te voorkomen dat kinderen en mensen die niet kunnen zwemmen in de diepte terechtkomen.
De milieuhygiëne moet ook gewaarborgd zijn. Het vuil moet in gesloten tonnen worden geplaatst om het vliegenprobleem te voorkomen. Het vuil moet bovendien regelmatig worden opgehaald. Ook is het verplicht gesteld dat er gecertificeerde lifeguards aanwezig zijn bij de zwemplaatsen. Als het vakantieoorden betreft, die aan de rivier gelegen zijn, zoals White beach en Overbridge, moet de afbakening duidelijk zijn, zodat de mensen niet gebeten kunnen worden door pirengs. Bovendien moet elke dag door het gooien van rauw vlees in het water een veiligheidstest gedaan worden op het voorkomen van pirengs in het water. De zwemoorden horen allen een eerste hulp post te hebben met transportmogelijkheid. Elk gecertificeerd oord krijgt een bord, waarbij niet alleen de certificering vermeld staat, maar ook de telefoonnummers van alle actoren, zoals artsen, brandweer en politie in de buurt.
Alle commerciële keukens op de oorden worden ook eerst onderworpen aan een controle van het BOG. Het zwemwater wordt getest op giftige stoffen of ziektekiemen door het trekken van monsters. Buiten de oorden zal er streng gecontroleerd worden op het hard rijden en het rijden onder invloed van alcohol door een constant aanwezige motor surveillance. De agenten van de motorsurveillance zullen uitgerust zijn met snelheidsmeters en blaastestmeters. ‘De fysieke aanwezigheid van de politie zal de weggebruikers hopelijk voorzichtiger en alerter maken’, zegt De la Fuente. Deze wegcontroles moeten volgens hem een permanente aard krijgen en niet alleen in de vakantie, maar regelmatig gebeuren. Op de bezoekers van de vakantieoorden te Para doet de dc tenslotte het beroep om Para schoon te houden, anders zal er tegen hen opgetreden worden. ‘Want als we ze pakken, gaan we ze wel laten merken dat we er zijn.’ Wat de precieze wijze van aanpak van deze overtreders zal zijn, wil de dc echter nog niet prijsgeven. De oorden die op de voorlopige lijst van gecertificeerden bij het Burger Informatie Centrum voorkomen, zijn Carolinakreek, Jungle Camp, Palulu, Kinderboerderij, Blakawatra en Colakreek.

error: Kopiëren mag niet!