Openbare behandeling comptabiliteitswet in DNA

De Nationale Assemblee (DNA) zal vandaag officieel aanvangen met de openbare behandeling van de ontwerpwet houdende nadere wijziging van de comptabiliteitswet. Volgens NDP fractieleider André Misiekaba, die tevens voorzitter is van de commissie van rapporteurs, gaat het om een simpele ingreep maar met een grote impact. De ingreep heeft te maken met een zodanige wijziging van de comptabiliteitswet, waarbij een betere presentatie ontstaat van de begroting en eigenlijk in een oogopslag gezien kan worden waarvoor er uitgaven worden gedaan. De wijziging van deze wet houdt in dat de verantwoording van de begroting op een betere manier moet plaatsvinden. Met dit financieel managementsysteem, bestaat de behoefte om de begroting beter in te richten en inzichtelijker te maken. De wijziging moet met zich meebrengen dat de begroting gesplitst wordt voor de uitgaven in ministeries en in kostencategorieën. Een kostencategorie bestaat uit operationele uitgaven en programma’s per directoraat en is onderverdeeld in artikelen. Misiekaba legt uit dat de comptabiliteitswet belangrijk is bij de behandeling van de begrotingen van overheidsuitgaven.
De hele operatie heeft volgens Misiekaba te maken met een beetje overzichtelijker maken van de begroting, zodat assembleeleden deze ook goed kunnen doornemen voordat zij fiat geven. Dat is volgens de parlementariër ook de rode draad achter deze wijziging. De NDP fractieleider geeft aan dat er leden binnen het college zijn die een integrale wijziging van de wet willen. Hij begrijpt wel dat de wet deels niet meer in deze tijd past, maar een gedeeltelijke aanpassing zou daaraan gemakkelijk een oplossing kunnen brengen. Volgens hem was er bij de begroting over het dienstjaar 2015 alvast een overgangsregeling getroffen. Deze stap van wijziging heeft dan te maken met het verder coveren van de eerste stap die toen was gemaakt. De politicus zegt dat er onlangs een nieuw financieel management systeem door het ministerie van Financiën is ingevoerd, waar bij elektronische opvraag van informatie, direct gezien wordt wat de financieringsbron van een begroting.
De uitvoering van deze wet valt onder de verantwoordelijkheid van de minister van Financiën. De leden van de commissie van rapporteurs zijn Andre Misiekaba (voorzitter), Riad Nurmohamed, Jennifer Vreedzaam, Marinus Bee, Anton Paal, Patricia Etnel en Amzad Abdoel.
FR

error: Kopiëren mag niet!