John ‘Cobi’ van Coblijn, die zondag de Nationale Partij Suriname (NPS) verliet, zegt aan Dagblad Suriname dat de emoties een rol hebben gespeeld bij zijn ‘huilsessie’ in het radioprogramma ‘Bakana Tori’. “Het is niet dat ik gehuild heb. Ik heb slechts een traantje gelaten. Dat is menselijk”, stelt de politicus. Over zijn politieke toekomst wil de oud NPS’er nog niets zeggen. Hij benadrukt dat hij besloten heeft om eerst wat gesprekken met een aantal mensen te voeren, alvorens een eigen besluit te nemen. Op de vraag of die inderdaad een eigen politieke partij opricht of naar een ander politieke organisatie gaat, wenst hij voorlopig niet in te gaan. Ondertussen wordt druk gesuggereerd dat ‘Cobi’ aansluiting bezig is te zoeken bij de regerende Nationale Democratische Partij (NDP). Een aantal van zijn oude makkers, waaronder Ronald Hooghart en Patrick Kensenhuis, hebben deze stap al reeds voor de verkiezingen gemaakt. Deze hebben ook voordeel uit hun beslissingen kunnen halen door een plaats in De Nationale Assemblee (DNA) te krijgen. Wat de grootte is van zijn aanhang moet nog blijken.
Van Coblijn heeft een 16 punten tellende brief opgesteld waarin hij zijn misnoegen uit op alle zaken die verkeerd gaan binnen de partij. Zelfs partijvoorzitter Gregory Rusland zegt geschrokken te zijn van alle punten. In al de gevallen gaat het merendeels om het belemmeren van het functioneren van de politicus door Rusland en het hoofdbestuur. Van Coblijn is op grond van al deze problemen een solo actie begonnen tijdens de afgelopen verkiezingen. Zijn pogingen waren echter niet zo succesvol en behaalde de politicus slechts 443 stemmen.
Cobi niet de eerste ‘politieke huiler’
‘Cobi’ is niet de eerste politicus die in de afgelopen periode zijn of haar emoties de vrije loop heeft gelaten. Eén van de bekende huilers is oud assembleelid Noreen Cheung geweest die vlak na haar overlopen uit de paarse partij, mensen verraste op een massameeting van de V7 combinatie. Ook Charles Pahlad was flink geraakt nadat hij door NDP’ers werd aangevallen omtrent zijn besluit om de partij de rug toe te keren. Het huilen heeft echter geen van de twee geholpen om hun politieke loopbaan voort te zetten. Cheung werd niet op een kandidatenlijst geplaatst, terwijl Pahlad de politiek voorgoed vaarwel zei. Het moet nu nog blijken waar dit voor Van Coblijn naar toe zal leiden. Overigens kan vanuit de reacties op Facebook geconcludeerd worden dat de huilsessie van de politicus niet positief bij het publiek is overgekomen.
FR