Minister Dodson: ‘Vermeende corruptie EBS wordt zeker onderzocht’

‘Er is op dit moment slechts sprake van intransparantie binnen de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen zal na een grondige inventarisatie binnenkort al haar ten dienste zijnde middelen inzetten om de vermeende corruptieve praktijken binnen het energiebedrijf te onderzoeken.’ Dit zegt minister Regillio Dodson in gesprek met Dagblad Suriname. EBS-directeur Willy Duiker heeft volgens het rapport van de Centrale Landaccountants Dienst (Clad) aan scheefinkopen gedaan van meer dan Euro 4 miljoen. In totaal deed Duiker onverantwoorde inkopen van duurdere goederen, waardoor het bedrijf in totaal een bedrag van Euro 6.382.110,01 aan de leverancier ‘Superior Contracting’ moet betalen. Volgens het Clad-rapport heeft Duiker een dusdanig contract met de leverancier getekend, dat EBS verplicht is elk gefactureerd bedrag te betalen.
‘Op dit moment kan je niet praten over corruptie. Zaken zijn gewoon niet transparant’, stelt de bewindsman. Dodson verzekert dat het onderzoek niet lang zal duren, omdat hij tegelijk ook beseft dat de gemeenschap recht heeft te weten wat er precies binnen het staatsbedrijf gebeurt. Hijzelf is ook bezig het rapport van de Clad en alle andere relevante stukken door te nemen om een beter beeld te krijgen. Het rapport moet volgens hem in een beter perspectief worden geplaatst, omdat ook andere zaken worden onderzocht. ‘Het is een publiek bedrijf en de gemeenschap moet het weten. Zaken zullen daarom ook niet verbloemd worden. Wij zullen op dat moment de juiste maatregelen treffen’, aldus de minister. Volgens de minister kan het niet zo zijn dat de gemeenschap gedwongen wordt geld neer te tellen, terwijl zij zelf niet weet wat met de gelden wordt gedaan. Dodson zegt dat er op dit moment een ruis is die opgelost moet worden. Indien namen van genoemde personen onterecht zijn genoemd, zullen deze daarom ook gezuiverd worden.
Geen planning voor vervanging Willy Duiker
De minister geeft aan dat er op dit moment geen plan is om de huidige directeur, Willy Duiker, te vervangen. Het bedrijf heeft volgens hem al een directeur en zal er nog gekeken worden hoe het beleid van president Desi Bouterse kan worden uitgestippeld. Het onderzoek naar de handelingen van Duiker speelt volgens Dodson ook een belangrijke rol. Indien hij inderdaad onschuldig blijkt te zijn, zal zijn naam terecht gezuiverd moeten worden. Indien hij wel schuldig is, zullen gepaste maatregelen ook niet uitblijven. De bewindsman geeft aan dat hij niet bekend is met de benoeming van de 66-jarige Marc Waaldijk, de ex directeur van Staatsolie, tot nieuw hoofd van het energiebedrijf. ‘De naam van Waaldijk is niet van mij afkomstig. Maar wij kijken wat het wordt’, aldus de minister. De voormalige directeur van Staatsolie heeft onlangs aangegeven dat hij zal blijven werken tot aan zijn dood. Hij vindt op zijn 60ste met pensioen gaan bijna een doodzonde. Het contract van Waaldijk bij Staatsolie is dan ook tot 3 keer toe, nadat hij zijn pensioengerechtigde leeftijd bereikt had, verlengd. Momenteel is Waaldijk onder meer actief als commissaris bij Iamgold en als adviseur bij Newmont. Hij heeft ook zijn eigen adviesbureau.
FR

error: Kopiëren mag niet!