I did it my way

Het nieuwe ministersteam is op 12 augustus 2015 beëdigd in de Anthony Nesty Sporthal. Bij deze beëdiging hebben wij tevens de indrukwekkende religieuze diversiteit van de bevolking van Suriname kunnen aanschouwen. Gelukkig is de leiding van de ministerraad nu in handen van een jonge veelbelovende vicepresident. Een technocraat die in Nederland is afgestuurd aan de universiteit. Ik heb hoge verwachtingen van dit team! Zeker omdat mevrouw van Dijk-Silos een traantje heeft gelaten! Ze gaat door voor een zeer integere persoon in Suriname. Mijn ervaring is dat dergelijke personen flink worden tegengewerkt. Ze moet haar mannetje kunnen staan! Zeker omdat van alle kanten wordt beweerd dat Belfort een puinhoop heeft gemaakt van het ministerie van Justitie en Politie. Een ander dieptepunt van het vorige kabinet was dat Ameerali tegen alle adviezen in de pensioenen van de landsdienaren had bevroren, terwijl deze groep hiervoor jarenlang premies heeft gestort die volledig zijn opgemaakt door de politiek. Gelukkig is deze omissie enigszins hersteld hoewel de pensioenen nog steeds niet volledig waardevast zijn gemaakt. Het vakantiegeld dient eveneens onderdeel uit te maken van het pensioen! Wellicht dat de pas benoemde vicepresident deze saillante zaak voortvarend aanpakt. Zijn voorganger kan nu heerlijk van zijn ambtspensioen gaan genieten zonder één cent premie hiervoor gestort te hebben. Deze en meerdere scheefgegroeide zaken bij de overheid en de uitgebreide corruptie op elk gebied dienen stevig aangepakt te worden.
Eigenwijs
Als iemand eigenwijs is, kan zulks ook positief opgevat worden, vermoed ik. Het heeft mij erg verbaasd dat de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede en de Stichting 8 december niet meewerken aan het onderzoek van de wetenschapper Dew Baboeram. Daarvoor is zelfs een communiqué uitgegeven. Zonder inhoudelijk in te gaan op hun verklaring die ik overlaat aan het oordeel van de lezer vraag ik mij af wat deze organisaties tot nog toe bereikt hebben met hun acties en hun bestaan. Vele nabestaanden zijn gevlucht naar bijvoorbeeld Nederland terwijl steeds meer duidelijk wordt dat Nederland wel degelijk zeer direct betrokken is geweest bij de Staatsgreep van 1980. De vastgestelde Verdragsmiddelen in 1975 werden na 1980 zonder enige consideratie doorbetaald aan Bouterse en zijn trawanten. Deze hypocriete houding van Nederland bemerken we op meer gebieden! Vooralsnog heeft onze vroegere overheerser en uitbuiter weinig geholpen bij het “waarheidsvindings-proces” inzake onder andere de Decembermoorden. Aan de zijkant wordt wel veel kritiek geleverd op Bouterse terwijl Nederland zelf hand- en spandiensten heeft verricht bij de Staatsgreep in 1980. Deze dubieuze rol heeft Nederland evenzo gespeeld in Indonesië. Deze uiterst laakbare steun aan de coupplegers werd overigens idem dito verleend door politieke partijen die destijds in de oppositie zaten waaronder de VHP. Daarom is de bekendmaking van genoemde organisaties op z’n minst zeer curieus te noemen. Elk initiatief om tot waarheidsvinding te komen – hoe miniem ook – zeker van nabestaanden, verdient ondersteuning. Het strafproces van de Decembermoorden dient navenant gewoon voort te gaan! Waarvoor bestaan deze organisaties dan eigenlijk? Ik wens hierbij te verklaren dat ik geenszins de indruk heb dat een nabestaande (bloedverwant) als Dew Baboeram de gemeenschap misleidt. Dergelijke subversieve, onverstandige en of navrante termen – als thans gepubliceerd – kunnen niet gebezigd worden door zichzelf respecterende organisaties. Als zeer kritische volger wacht ik het onderzoek van Baboeram af: “Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld worde (Luc.6)”. Ik ben zeer verheugd dat de gerenommeerde ervaringsdeskundige en vroegere premier van Suriname, de heer Jules Sedney (1922), wel zijn medewerking heeft toegezegd. Dit geldt ook voor de vakcentrale de Moederbond.
Waarom is Bouterse nog steeds president?
“De ministeries behoren niemand toe”, kaatste Bouterse de pas benoemde ministers toe. Maar Suriname is evenzo geen eigendom van Bouterse. Waarom zo’n oude man geen afstand doet van zijn functie op zo’n hoge leeftijd (1945) is net zo discutabel. De veel jongere Adhin (1980) is 35 jaar en geboren in het jaar toen de Staatsgreep plaatsvond. Dergelijke dynamische leiders heeft Suriname nodig! Geen oudjes die al lang met pensioen hadden moeten gaan. En die met populistische politiek het Surinaamse volk al langere tijd in zijn greep houdt. De nu aangetreden regering gaat zeer moeilijke tijden tegemoet. Er moet een wet openbaarheid van bestuur en een anticorruptiewet aangenomen worden! Het is erg moeilijk transparante politiek te voeren zonder de realisatie van deze belangrijke wetten. Net als bij zijn vorige aantreden heeft Bouterse beloofd evengoed in deze regeringsperiode de corruptie aan te pakken. Van de 175 onderzochte landen door Transparency International staat Suriname op een beschamende 100-ste plaats op de Corruption Perceptions Index in 2014. Dus alle reden voor de nieuwe bewindvoerders om ons land een beter aanzien in de wereld te geven. Daarbij moeten de DNA en de rechterlijke macht in goede harmonie in de samenwerking betrokken worden, zodat dienovereenkomstig in de Surinaamse economie de resultaten zichtbaar worden. Ik hoop dat de tijd van: “Jang-dringi-mek-presiri (potverteren)” is geëindigd en wij serieuze tijden tegemoet gaan. Waarbij volgens mij eerst in de publieke sector gesneden moet worden. Niet weer de belastingbetaler en of het bedrijfsleven zal het gelag van het falend beleid van de vorige regering moeten betalen. Dan kan Suriname wellicht een gezonde toekomst tegen gaan! De valse noot van Frank Sinatra “I did it my way” die Bouterse meezong bij de beëdiging en introductie van de nieuwe ministersploeg wordt – voor deze keer – dan vergeten en vergeven, hoop ik. Overigens moet hij Barack Obama (1961) niet nadoen want die heeft geen besmet verleden en is een uiterst integere jurist en politicoloog. Op 9 oktober 2009 kreeg Obama de Nobelprijs voor de vrede.
Robby Roeplall (uit Nederland)

error: Kopiëren mag niet!