Bouterse getuigt in november over rol bij 8 Decembermoorden

Oud legerleider tevens president Desi Bouterse zal in de maand november getuigen over zijn rol bij de moorden van 8 december 1982. Dit zei Sandew Hira, pseudoniem voor Dew Baboeram, tijdens zijn slot persconferentie in hotel Residence Inn. Het gaat volgens Hira om een gesprek dat hij met hulp van Melvin Linscheer, directeur Nationale Veiligheid, in elkaar heeft kunnen zetten. Tijdens de driedaags gesprekken van 27 tot en met 29 november zullen Hira en Bouterse alleen praten. “Bouterse moet de consequentie aanvaarden als zijn getuigenis gebruikt wordt in de strafzaak”, benadrukt de wetenschapper. Het opgemaakte rapport van dit gesprek zal op 8 december 2015 aangeboden worden aan De Nationale Assemblee (DNA). Ook zal er volgens Hira een audio-opname en een transcript gemaakt worden, die eveneens openbaar zullen worden gemaakt. Hira rekent op een eerlijk gesprek, ongeacht de consequenties van wat de inhoud is en hoe ermee omgegaan zal worden. Hij spreekt geen verwachting uit of Bouterse de waarheid zal vertellen. Het onderzoek zal volgens schatting Euro 150.000 kosten. Aan de hand van de afgelopen ontwikkelingen in de politieke wereld, weet Hira dat het geen makkelijke klus is om Bouterse, een persoon met forse aanhang, gewoon in de gevangenis te plaatsen. De weg van dialoog zal een oplossing in zijn leed brengen.
Slechts technisch overleg over getuigenis
Hira benadrukt dat er slechts technisch overleg geweest met Linscheer over het gesprek met Bouterse. Er is geen inhoudelijke voorbereiding geweest. Er is gesproken of de voertaal Sranan Tongo of Nederlands zou moeten zijn. Besloten is om het in het Nederlands te houden, omdat een groot deel van de jongere generatie in de Surinaamse diaspora geen Sranan Tongo spreekt. Deze moeten volgens hem deelgenoot zijn van het proces. Het gesprek zal op een onbekende locatie in het binnenland worden gevoerd. Hira geeft aan dat er ook gekeken is naar de technische aspecten van geluidsopname en snelle transcriptie, zodat het materiaal op korte termijn kan worden vrijgegeven.
Vijftien personen bezig met onderzoek in Suriname
Er zijn op dit moment 15 personen bezig met het onderzoek in Suriname, Nederland en andere delen van de wereld. De projectleider is historicus Ramon Cumberbatch. Diverse historici zijn verbonden aan het project. Behalve bronnenonderzoek zullen ook personen worden geïnterviewd. In de afgelopen 2 weken heeft Hira zich gericht aan het opzetten van een infrastructuur voor het uitvoeren van het onderzoek en het bezoeken van locaties waar doden zijn gevallen in de Binnenlandse Oorlog. De data-analisten gaan onder meer 10.000 kranten doornemen. Daarnaast zullen honderden interviews worden afgenomen met mensen die betrokken zijn geweest bij processen van geweld hetzij als actor, hetzij als slachtoffer. Een onderdeel van het onderzoek was het bezoeken van de locaties in het binnenland waar mensen om het leven zijn gekomen. Gedurende 3 dagen is Hira in het binnenland op stap geweest met een groep militairen van het Nationaal Leger. Hira is voornemens het Nederlandse parlement, de Tweede Kamer, te vragen om inzage te hebben in de gesloten archieven rond de jaren ‘80. Hiervoor heeft hij reeds een goed gesprek gehad met ambassadeur Ernst Noorman. Hira heeft ook een onderhoud gevraagd met de Amerikaanse ambassadeur. Wanneer hij in oktober terug is in Suriname, zal dit gesprek plaatsvinden. Suriname heeft beloofd de archieven ter beschikking te stellen. Echter zegt hij dat de archieven in Suriname niet genoeg zijn om degelijk informatie te putten.
FR

error: Kopiëren mag niet!