Bee: ‘Nieuw ministerie kan werkloze sociaal behoeftigen koppelen aan een baan’

AC/Abop-assembleelid Marinus Bee vindt het idee van fusering van de ministeries van Arbeid en Sociale Zaken een prachtig idee. De parlementariër, die eerder voorzitter vaste commissie Sociale Zaken is geweest, vindt dat zoiets voordelen zal kunnen opleveren, omdat werklozen binnen de sociale sfeer gekoppeld kunnen worden aan een baan. Bee, wiens partij de afgelopen 5 jaar de scepter zwaaide op Sozavo, vindt dat het nieuw ministerie zich hierdoor kan richten op het wegwerken van de financiële afhankelijkheid van burgers. ‘Naast de welbekende administratieve rompslomp is het vrijwel duidelijk dat financiële middelen niet altijd beschikbaar zijn. Mensen moeten verzelfstandigd worden. Niemand wil afhankelijk worden van een overheid, die niet altijd haar financiële verplichtingen nakomt. Bij de senioren burgers zien wij duidelijk dat zij vaak moeten klagen en zelfs schreeuwen om hun gelden te kunnen krijgen. Indien het overgrootste deel van deze mensen aan een passende baan worden geholpen, zal dat ervoor zorgen dat de druk op de staatskas deels kan worden weggewerkt’, stelt de politicus. De hamvraag volgens Bee is echter wat met het huidig idee bereikt moet worden. Vanwege de financiële tekortkomingen op dit moment staat het volgens hem vast dat het sociaal beleid getemporiseerd zal worden. ‘Als er geen middelen zijn, gaat er dan bezuinigd moeten worden’, aldus Bee.
De parlementariër is van mening dat alles mogelijk is, zolang mensen bereid zijn ernaar toe te werken. Wat dat betreft, hoopt hij dat de president goede voornemens heeft met deze fusering. Belangrijk voor hem is dat de fusering geplaatst kan worden binnen het kader van het uit te voeren beleid. In ieder geval zal de fractie van de AC/Abop tijdens de begrotingsbehandeling duidelijkheid vragen met betrekking tot dit ministerie.
Welvaart, Welzijn en Gezin is pilot voor terugbrengen ministeries
Bee benadrukt dat de president eerder duidelijk heeft gesteld dat het zijn wens is het aantal van 17 ministeries terug te brengen naar 12. Aangezien het terugbrengen veel meer juridische complicaties met zich kan meebrengen en een gedegen studie nog niet is verricht, is hiervan afgezien. Het feit dat Arbeid en Sociale Zaken nu als eerste een transitie zullen ondergaan, zal volgens de parlementariër dit een pilot zijn om aan te tonen of deze gedachtegang wel goed zal werken of niet.
Stabiel gezin is bouwsteen voor een stabiele natie
Het initiatief om ook nog een departement ‘Gezin’ toe te voegen aan dit ministerie, juicht de Abop’er toe. ‘Een stabiel gezin is de bouwsteen voor een stabiele natie en economie’, stelt de politicus. Alleen vraagt hij zich af in hoeverre financiële middelen beschikbaar zullen zijn om projecten uit te voeren en meer nog personeel hiervoor te trainen. Bee geeft aan dat Sozavo in het verleden gezinscoaches heeft opgeleid. Deze mensen werden echter helemaal niet ingezet. ‘Het gaat om het feit hoe serieus je het neemt’, aldus Bee.
FR

error: Kopiëren mag niet!