In het leven moet je als mens regelmatig je rol en functioneren, herdefiniëren. Heel duidelijk is het bij gebeurtenissen die direct ingrijpen in je leven, bij de geboorte van een kind of nog een kind, het vertrek van kinderen uit huis, een nieuwe baan, verandering van relatie(s), ziek worden, een nieuwe regering etc. Herdefiniëring is essentieel gezien ontwikkelingen en veranderingen in een veranderde wereld situatie, veranderingen in mensen hun ontwikkeling en behoeften, in relaties, in typen en doelstellingen van organisaties. Herdefiniëren is essentieel omdat dit direct gerelateerd is aan het kunnen blijven bestaan van organisaties, processen en relaties. Daarom is van je partner verlangen dat die nog hetzelfde is als 10 jaren terug, niet realistisch, het is een ontkenning van de groei, de evolutie bij jezelf, bij je partner en in jullie omgeving. De onoverkomelijke eis van continue herdefiniëring is inherent aan ontwikkeling en overleving. Het geldt niet slechts voor individuen, maar ook voor groepen van mensen, organisaties, politieke organisaties, landen.
Hoewel de herdefiniëring zich opdringt, gaat het niet automatisch, sterker nog, mensen kunnen vanuit een conservatieve instelling zich hiertegen verzetten soms zelf heel sterk, principieel verzetten. Het is toch gemakkelijk en persoonlijke-energie besparend om de dingen op de oude vertrouwde manier te blijven doen, de automatic pilot en je trots niet bekommeren op de functionaliteit in het nu.
Het hele politieke landschap verandert doorlopend. De politieke situaties van tien jaren geleden zijn niet meer van nu. Nationale en internationale veranderingen, economische ontwikkelingen, milieu ontwikkelingen, nieuw kiezersvolk, andere, urgente en bepalende, verandering in leiderschapseisen en rol-verwachtingen, steken de kop op. Herdefiniëring is dus geen luxe eis, het houdt direct verband met het overleven in een evoluerende wereld. Immers, de uiteindelijke beoordeling van beslissingen, processen en interventies is de mate van duurzaamheid op een positieve ontwikkeling en de vooruitgang in de mens, de Surinamer, Suriname. En dit geldt voor alle politieke partijen dus die in de verkiezingen achteruit of vooruit zijn gegaan en het aantal stemmen op hen uitgebracht.
Degenen die gekozen hebben in dit proces het voortouw te nemen zijn zij die de verantwoordelijkheid dragen voor ons land: politici en regeringsleiders. Bij deze groep Surinamers geldt dat het herdefiniëren en aanpassen aan de situatie nu voor Suriname en hunzelf en dominante eis is. Het is een universeel verlopend proces die je niet uit de weg kan gaan, waarbij alleen het streven naar en halen van het beste goed is en streven en het halen van een voldoende, ontoereikend is.
In hoeverre plegen we handelingen omdat we altijd al gewoon waren het zo te doen. In welke mate laten we ons leiden door angst en daarom niet doen wat echt nodig is? In welke mate maken we plannen en doen we alsof dat belangrijk is en niet de systematische planmatige uitvoering en aanhoudende evaluatie en bijstelling op basis van objectieve feiten en overleg? In welke mate zijn we tevreden met een voldoende resultaat en niet met het beste resultaat. Aanpassen aan de ontwikkeling moet niet een probleem zijn, maar een continue uitdaging. Analyse, beleid en interventies moeten dan ook in termen van uitdagingen en oplossingen worden geformuleerd en niet in termen van problemen.
Laten we onszelf met zijn allen op de goede weg zetten en houden, voor de vooruitgang. Anders lijden we er allen onder, ons nageslacht, waar je ook woont in Suriname, of je nu arm of rijk bent, wat je geloof ook mag zijn. Een constructieve motiverende vraag voor het begin van elke beslissing is, past het besluit in de huidige ontwikkelingen en situaties? En na de interventie, past de uitkomst bij wat nu nodig is? Hoe staat het met de patiënten zorg/volksgezondheidbeleid, het onderwijs/onderwijsbeleid, besluiten en prestaties/uitkomst bij binnenlands en buitenlands-beleid etc. De uiteindelijke beoordeling is intiem verbonden met de mate van duurzaamheid van de uitkomst van besluiten, processen en interventies die genomen worden; de mate waarin er duurzame positieve ontwikkelingen en vooruitgang is gebracht voor ons allen. Dit zal uiteindelijk beoordeeld worden.
Dr. Glenn Leckie