Deelnemers Internationale Natuurkunde Olympiade gehuldigd

Prijsuitreiking deelnemers Internationale Natuurkunde OlympiadeSuriname heeft van 5 tot en met 12 juli meegedaan aan de 46ste Internationale Natuurkunde Olympiade, gehouden in Mumbai, India. Aan dit evenement hebben bijkans 80 landen deelgenomen. Deze olympiade wordt sinds 1967 jaarlijks gehouden en ieder jaar weer in een ander gastland. De Natuurkunde Olympiade is een wedstrijd in het vak Natuurkunde, waarbij de 5 beste studenten die de leeftijd van 20 jaar niet hebben bereikt, aan deel mogen nemen. De 5 beste studenten worden geselecteerd uit de scholieren in de totale bevolking van de deelnemende landen. Op 13 augustus vond de prijsuitreiking aan de 5 vertegenwoordigers van Suriname plaats.
De 5 studenten die van het jaar hebben aan de wedstrijd hebben deelgenomen, zijn Shivan Bissesar, Osei Frankel en Randal Wijntuin van Meyer Lyceum, en Nazreen Kromopawiro en Bharat Basropansingh van VWO Nickerie. De beste van de beste tussen de 5 was Bissesar, die voor de tweede keer heeft weten te winnen. De Meyer Lyceum heeft hiermee de derde wisseltrofee weten te winnen, en is nu in het bezit van een eigendomstrofee, dat bij 3 keren winnen wordt verkregen. De Surinaamse delegatie bestond naast de 5 studenten uit 2 Natuurkundeleraren.
Ondervoorzitter Natuurkunde Olympiade, Viren Ajodhia, vertelt dat Suriname al zeker 22 keren heeft weten deel te nemen aan deze wedstrijd. Volgens Adjodhia is het belang van de olympiade tweedelig. ‘Het eerste belang is voor het onderwijs in het algemeen en het tweede belang is voor de jongeren zelf. De studenten die hier aan mee doen, scoren al hoog. Onze gedachte is dat als zij het al goed doen, wij hen zullen aanmoedigen om het nog beter te doen. Wij willen ook dat het vak Natuurkunde in het onderwijs wordt gestimuleerd. Wij evalueren elk jaar. Natuurlijk doe je mee om te winnen. Wij hebben 2 keren brons mogen winnen. Maar meedoen is belangrijker dan winnen. De Surinaamse studenten zijn buiten de 60% gevallen, maar je moet relativeren. China heeft meer dan 1 miljard mensen. Daar komen er ook 5 studenten van. Wij hebben een half miljoen mensen en sturen ook 5. Het verschil is heel groot’, verteld Ajodhia.
Volgens Ajodhia is het niveau dat vereist is voor de olympiade, niet het niveau waarop er op de scholen les wordt verzorgd. Vandaar dat de studenten in voorbereiding richting de Internationale olympiade extra trainingen nodig hebben. De studenten volgen onder andere trainingen op de universiteit van universiteitsdocenten en natuurkundigen, alles uiteraard geheel op vrijwillige basis. Zelfstudie komt er veel bij kijken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!