Somohardjo mist weerspiegeling Javanen en Marrons in kabinet Bouterse

PL-voorzitter Paul Somohardjo mist de weerspiegeling van de Javaanse en de Marron gemeenschap in het ministerskabinet van president Desi Bouterse. ‘Ik ben geen racist, maar het is de keiharde realiteit,’ zegt Somohardjo in gesprek met Dagblad Suriname. Volgens hem moet geen struisvogelpolitiek bedreven worden met dit aspect. Slechts Andre Dikan is namens de BEP voorgedragen als minister van Regionale Ontwikkeling (RO), de enige Marron, terwijl Mike Noersalim namens de ‘overlopers’ van de PL als minister van Binnenlandse Zaken (Biza) is benoemd. Maar Noersalim is geen Javaan, hij is een Hindoestaan die grootgebracht is door Javanen.
Somohardjo verduidelijkt dat hij nimmer op de racistische tour wil gaan, maar slechts de feiten aangeeft. ‘De PL is altijd een nationale partij geweest, we hebben Chitan voorgedragen als DNA-kandidaat.’ Ook in het verleden hebben niet-Javanen de voorhoede positie gehad binnen de PL waaronder: Silvia Kajoeramarie, Sandra Lee en Michael Jong Tjien Fa zijn slechts enkele personen. Somohardjo zegt met klem dat duizenden Marrons en Javanen hun stem hebben uitgebracht op de NDP. Dit zou op zijn minst moeten resulteren in een aantal ministeries waarin deze groep weerspiegeld worden.
De PL-voorzitter windt er geen doekjes om en benadrukt dat de Javanen en de Marrons als pieren zijn gebruikt voor het binnenhalen van Javaanse- en Marron-stemmen. ‘En nu moeten deze twee groepen opnieuw beginnen om hun verworven rechten te verkrijgen.’ Volgens Somohardjo zorgt de NDP niet voor natievorming welke zij pretenderen, maar zij creëren juist een klimaat van verdeel en heerspolitiek. Opmerkelijk is dat bij de formatie van het afgelopen ministerskabinet in 2010, slechts 1 Hindoestaan als minister was benoemd, namelijk de toenmalige minister van Financiën, Wonny Boedhoe terwijl de NDP meer dan 30.000 kiezers van Hindoestaanse komaf achter zich had. Toen personen dit feit aanhaalden, werden zij uitgemaakt voor racisten.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!