Peneux neemt zijn taak 1000% serieuzer

Met een ferme brasa droeg Ashwin Adhin het roer op Minowc over aan zijn voormalig directeur Robert Peneux (foto: Kevin Ngadimin)
Met een ferme brasa droeg Ashwin Adhin het roer op Minowc over aan zijn voormalig directeur Robert Peneux (foto: Kevin Ngadimin)
De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, heeft gisteren het beheer van het ministerie formeel overgenomen. Peneux gaf aan zich bijzonder trots te voelen om samen met de gewezen minister het ministerie naar een hoger niveau te mogen leiden. ‘Het is ook een bijzonder moment voor mij om een directeur te zijn, die ook een minister tot vp heeft gemaakt. Het is een bijzonder moment in de geschiedenis van het ministerie, waarbij er gewoon een verschuiving plaatsvindt van directeur naar minister en van minister naar vp’, zei Peneux.
Geen begeleiding nodig
De nieuwe minister meent in dit vak niet veel begeleiding nodig te hebben. ‘Ik heb aan de basis van het vak gestaan. Gelukkig was ik een directeur die hard heeft gewerkt om uiteindelijk 32 doelen van dit ministerie te realiseren. We gaan nu voor 100 doelen. We gaan uiteindelijk de lat nog hoger leggen’, zei de minister. Peneux gaf aan dat er veel van het personeel gevergd zal worden. Hij had het over bevoegdheid en bekwaamheid. Het personeel zal volgens hem beslissingen moeten kunnen nemen. ‘Elke taak die ik ooit in welke rol dan ook heb vervuld, heb ik serieus genomen. Deze taak van vandaag neem ik 1000% serieuzer. Het land en volk wil van ons weten wat wij voor het kind willen doen. Waar wij in ons onderwijs zeker aan zullen werken, is attitudevorming en respect. Leerkrachten hebben hun expertise en kennen hun pedagogische verantwoordelijkheid, maar het is ook onze taak dat wij de leerkrachten de randvoorwaarden bieden om in een gereformeerd milieu te werken, zodat zij zich prettig voelen’, stelde Peneux.
Peneux stuurde ook een signaal richting de vakbeweging voor een betere samenwerking om doelen te realiseren.
‘Wij staan op een punt om belangrijke beslissingen te nemen. Wij gaan gezamenlijk de buikriemen strak moeten trekken. Het ministerie moet draaien. Wij gaan alles qua onze politieke overwegingen achterlaten. Er is een strijd gestreden. Er is uiteindelijk een president en vp gekozen. Wij gaan als technocraten op een rationele wijze de doelen bereiken en we laten het etnische en de geloofsovertuigingen achter’, aldus Peneux.
Roy Narain neemt directeurspost waar
Peneux heeft bij deze aangelegenheid ook direct aangegeven dat onderdirecteur Roy Narain belast wordt met de waarneming van de post van de directeur. Hij gaf aan dat er voor Narain is gekozen, omdat hij de meeste ervaring heeft. In de loop der maanden zal er met het gesteld profiel worden gekeken wie als directeur zal worden benoemd. Peneux sprak ook over de reorganisatie van het ministerie. Dit, in het kader van het bereiken van de gestelde doelen.
‘Mijn staf zal een reflectie zijn van de multiculturele samenleving waar wij in leven. De eerste uitdaging zal het benoemen van een onderdirecteur hoger onderwijs zijn. Wij gaan de bewaking moeten hebben over onze universiteit en alle hbo-instituten. Er zal verandering moeten optreden. Er zal een inspecteur-generaal, moeten komen die uiteindelijk leiding zal moeten geven aan het inspectieapparaat. Wij voeren ook een Inspecteur Hoger Onderwijs in om de kwaliteit van de docenten op het hoger onderwijs na te gaan. Wij zullen de pedagogische instituten ook een transformatie laten ondergaan’, aldus Peneux.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!