Kankerpatiënt Ranjeev cito naar Columbia voor verdere behandeling

Ranjeev cito naar Columbia voor verdere behandelingGeneeskundige dienst zet Armulov-fonds SZF in
De 23-jarige Ranjeev Banda, die al ruim acht weken heeft gelegen in het St. Vincentius Ziekenhuis met leukemie (bloedkanker), is donderdagmiddag cito naar Columbia gestuurd. Hij is met een speciale ambulancevlucht vertrokken naar het land nadat de Geneeskundige Commissie van het ministerie van Volksgezondheid goedkeuring heeft gegeven aan het SZF om het vertrek van Ranjeev in orde te maken. Donderdag heeft het SZF er direct werk van gemaakt, zodat Ranjeev meteen kon vertrekken.
Het hoofd van de Voorlichtingsdienst van het Staatsziekenfonds (SZF), Anne-Marie Sanches, bevestigt het vertrek van Ranjeev. In een interview legt Sanches uit dat Ranjeev via de Afbouwregeling Medische Uitzending Lokale Opbouw Voorzieningen (Armulov) naar Columbia is uitgezonden. Deze regeling biedt volgens haar elke ingezetene, ongeacht hun medische verzekering, de mogelijkheid te worden uitgezonden. De Geneeskundige Commissie verleent alleen goedkeuring en de meeste kosten worden gedekt door de overheid. De patiënt moet alleen voor het ticket betalen. Alle andere kosten, zoals de behandeling en het verblijf, worden uit het Armulov-fonds betaald. Sanches zegt dat iedere ingezetene, die hier niet geholpen kan worden, kan worden uitgezonden. Er zijn verschillende criteria die de Geneeskundige Commissie hanteert en op basis van die criteria wordt bepaald of er goedkeuring wordt gegeven of niet.
De ouders van Ranjeev, Jerry Banda (vader) en Bimla Banda (moeder), zijn een beetje opgelucht, maar ze zijn nog lang niet blij over de wijze waarop alles is geregeld zonder hen vooral te melden. ‘Alles is hals over kop gegaan. We hebben geen kans gehad om met de jongen te praten. Hij is met niets weggegaan. Geen kleding niks’, vertellen de ouders. Ze maken zich zorgen over Ranjeev. Pas gisteren laat hebben ze telefonisch met Rajeev kunnen praten nadat hij een sms had gestuurd. Daarnaast zitten ze met de vrij hoge rekening van het ziekenhuis. De ouders zijn het Sint Vincentius Ziekenhuis SRD 26.000 verschuldigd voor de ligdagen en behandelingen die hij heeft gekregen in het ziekenhuis. Ook de kosten van het ticket moeten ze zelf ophoesten. Zij weten op dit moment niet waar ze aan toe zijn, wat er met hun zoon zal gebeuren en hoe ze de rekeningen gaan betalen.
Vorige week heeft de vader de hulp ingeroepen van Stichting 1 voor 12 voor de hoge kosten van de medicatie. De stichting had er via Drs. Ryan Plein van de Stichting Suridocs in Nederland, de chemokuur in Nederland geregeld. Die arts heeft de medicatie verstuurd naar Suriname, maar helaas is de jongen al vertrokken.
Intussen zijn vrijwilligers een verzamelingsactie gestart in Nederland en Suriname om geld op te halen voor de ouders. Er is een speciale facebook-pagina aangemaakt. De ouders doen een beroep op de overheid en de gemeenschap om hun te helpen met de kosten. De behandeling van Ranjeev kan zeker anderhalf jaar duren.

error: Kopiëren mag niet!