Voorzitter SPBA: ‘Hopelijk heeft Bouterse een toverstok voor ons’

‘Hopelijk heeft president Bouterse een toverstok voor ons gedurende deze regeringsperiode,’ luidt de innige wens van de voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie, de SPBA Harrynandan Oemraw. In gesprek met Dagblad Suriname geeft hij aan, moe te zijn geworden om steeds te moeten herhalen dat de padieschuren vol zitten en dat de opkoopprijs te laag is. ‘En straks begint de oogst van padie weer. Ik weet het niet hoor, ik weet niet wat we moeten doen. De afgelopen regeringsperiode heeft Bouterse ons in een hoek geduwd en heeft nooit meer omgekeken naar ons of wij nog leven of niet,’ verzucht Oemraw. Hij voorspelt dat de rijstsector slechts twee zaken te wachten staat in deze regeringsperiode. ‘Of de sector gaat helemaal kapot of de sector wordt een beetje opgekrikt.’
Waar Bouterse 5 jaren geleden afschaffing van de government take en het binnenhalen van goedkope kunstmest had beloofd, blijkt dat de rijstsector binnen de 5 jaren extra is achteruitgegaan en verpauperd. Vlak voor de verkiezing, in maart was toegezegd dat een hoeveelheid van 30.000 ton padie geëxporteerd zou worden naar Venezuela, maar tot nog toe is het slechts gebleven bij een lading export van 2.500 ton padie. In het vooruitzicht is gesteld, de verhoging van de government take. Indien dit een feit wordt, zal er niet veel meer overblijven van de sector, voorspelt de SPBA-voorzitter.
Oemraw heeft geen flauw idée wat de rijstsector te wachten staat. ‘Bouterse doet beloften die hij niet nakomt. Wij weten niet wat er gaat gebeuren, daarom heb ik gezegd, ik hoop dat Bouterse een toverstok heeft voor ons.’ Ter compensatie van de lage padie opkoopprijs was in april een bedrag van USD 60 en twee zakken mest beloofd aan de rijstboeren. Maar dit is tot nog toe slechts bij een belofte gebleven.

Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!