Kabinet Bouterse-Adhin bestaat uit 15 ministers

kabinet1
frontkeuze
kabinet3
kabinet2
kabinet5
kabinet4
frontfoto1Het kabinet Bouterse-Adhin is een feit. Het nieuwe kabinet van 15 ministers is kort na de inauguratie van president Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin door het staatshoofd beëdigd. Binnen het nieuwe kabinet zijn 12 nieuwe ministers beëdigd, waarvan Faizal Abdoelgafoer de jongste is. Hij zal de scepter zwaaien op het ministerie van Sport & Jeugdzaken. Daarnaast gaat Gillmore Hoefdraad naar Financiën, Edgar Dikan naar Regionale Ontwikkeling, Jennifer van Dijk-Silos naar Justitie & Politie, Niermala Badrising naar Buitenlandse Zaken, Sieglien Burleson naar Handel en Industrie, Robert Peneux naar Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Siegfried Wolf naar Openbare Werken, Patrick Pengel naar Volksgezondheid, Regillio Dodson naar Natuurlijke Hulpbronnen, Ronni Benschop naar Defensie en Mike Noersaliem naar Binnenlandse Zaken. President Desi Bouterse benadrukte kort na de installatie van zijn kabinet dat het duidelijk moet zijn dat geen enkele politieke partij bezit heeft over een ministerie. De tijd dat politieke partijen departementen buiten het gezag van de president misbruikten, is volgens hem voorbij. Hij hoopt daarom ook op een goede samenwerking met zowel de coalitie als de oppositie. De eerste ministerraadsvergadering wordt maandag om 10.00 uur gehouden op het kabinet van de president.
Drie ministers kabinet Bouterse 1 keren terug
Drie ministers uit het vorige kabinet van het staatshoofd mogen met zijn zegen terugkeren in het nieuwe kabinet. De twee ministers die op hun oude posten mogen blijven, zijn Soeresh Algoe (Landbouw, Veeteelt en Visserij) en Steven Relyveld (Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer). Andoyo (Andy) Rusland is van Financiën overgeplaatst naar Transport, Communicatie en Toerisme.
Arbeid en Sociale Zaken voorlopig onder waarneming
De ministeries van Arbeid en Sociale Zaken hebben vooralsnog geen nieuwe ministers aangewezen gekregen. Minister Burleson van HI zal bij resolutie van de president waarnemen op de post van Sozavo, terwijl haar collega Relyveld (RGB) belast is met de waarneming op Arbeid. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de vakbeweging een voordracht zou doen voor deze post. De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) heeft echter woensdagavond geen overeenstemming bereikt over het voordragen van een minister voor dit ministerie. Het is de bedoeling om dit 16e ministerie te noemen het ministerie van Welzijn, Werkgelegenheid en Gezin. Het gaat om de fusering van Arbeid en Sozavo.
Opvolging binnen De Nationale Assemblee (DNA)
Met de beëdiging van Soeresh Algoe en Ashwin Adhin tot respectievelijk minister en vicepresident, betekent het ook gelijk dat er een opschuiving zal plaatsvinden binnen het parlement, omdat zij ook tegelijk gekozen DNA-leden zijn. Deze posten moeten volgens lijstvolgorde worden ingevuld door Keshopersad Gangaram Panday en Hans Sandjon. Ook assembleelid Sergio Akiemboto van Brokopondo gaat bedanken. Hij heeft besloten zijn directeurspost bij Grassalco te behouden. De DNA-post van Akiemboto zal ingevuld worden door Wendell Asadang. Ook Ricky Kromodihardjo moet bedanken indien hij de kar bij het Staatsziekenfonds wil blijven trekken. NDP-voorzitter Bouterse had kort na de verkiezingen aangekondigd dat partijleden die gekozen zijn als parlementslid geen bestuurlijke nevenfuncties mogen hebben.
FR

error: Kopiëren mag niet!