Hoefdraad duurste minister in kabinet Bouterse 2

Gillmore Hoefdraad, de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), ontvangt op dit moment een salaris van SRD 80.000 per maand. Dit werd in opdracht van president Desi Bouterse in 2010 door de Raad van Ministers beslist, gezien het feit dat de governor als voormalige topper van het IMF, vanaf zijn aantreden aangegeven heeft bereid te zijn elke functie dan ook te bekleden, mits hij niet in salaris achteruit gaat. Wijlen oud governor André Telting verdiende ongeveer SRD 25.000 per maand. Nu er wordt aangegeven dat Hoefdraad het roer op het ministerie van Financiën overneemt, kan er van 2 kanten worden uitgegaan. De nog te beëdigen bewindsman kan van het staatshoofd eisen dat hij ook in deze functie wordt voorzien van zijn ‘marktconform salaris’. Indien hij inderdaad in landsbelang werkt, kan het ook dat hij genoegen neemt met SRD 22.610 als standaard ministersalaris. Uitgaande van het eerste zal dan betekenen dat Hoefdraad de duurste minister in de Surinaamse geschiedenis wordt. In 5 jaar tijd heeft hij een bedrag van SRD 4.800.000 verdiend.
Hoefdraad nodig om Suriname op internationale monetaire kaart te zetten
President Bouterse heeft vanaf het aantreden van Hoefdraad bij de CBvS aangegeven dat de governor nodig is om Suriname internationaal op de monetaire kaart te zetten. Hij is volgens het staatshoofd de beste in zijn werk en is hij daarom elk bedrag waard. Gezien de financieel economische crisis, waarin het land nu verkeert en de connecties van hem in de financiële wereld, zal de deskundigheid van Hoefdraad nog meer nodig zijn. Wat des te meer betekent dat de staat ook bereid zal zijn meer voor hem neer te tellen.
Salarissen ministers gekoppeld aan resolutie van 7 december 2012
Per resolutie van 7 december 2012 zijn salarissen van ministers voor het laatst opgetrokken. Thans verdienen alle 17 ministers van het huidige kabinet Bouterse 1 een bedrag van SRD 22.610. Het salaris van een minister is 2 maal het salaris van een departementsdirecteur. Een directeur van een ministerie ontvangt nu SRD 9.044. Het brutosalaris van de minister is dan 2 x SRD 9.044 = SRD 18.088. Met 25% representatietoelage ontvangt een minister per maand SRD 22.610. Het salaris van de onderminister is 1,5 maal dat van de directeur van een departement. Uitgaande van de vereisten van Hoefdraad, zal het kabinet Bouterse 2, mogelijk genoodzaakt zijn de salarissen van alle nieuwe ministers op te trekken naar het niveau van Hoefdraad. Indien slechts van Hoefdraad bij resolutie wordt gewijzigd, kan deze voor eventuele problemen binnen het kabinet zorgen.
Hoefdraad niet duurste functionaris
Vergelijkend met andere regeringsfunctionaris staat Hoefdraad echter niet aan kop met zijn SRD 80.000. De koploper van de lijst is Rudolf Elias, directeur van Staatsolie, met zijn record SRD 300.000. De CBvS-governor komt op nummer 2. Als derde staat Antoine Brahim, de directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), met SRD 65.000. President Desi Bouterse komt pas op nummer 4, terwijl hij de hoogste functie in het land bekleedt. President Bouterse ontvangt maandelijks een bezoldiging van SRD 47.000 bruto. De vicepresident krijgt bruto 39.567. De vp is 1,75 maal het salaris van een minister. Het brutosalaris wordt dan 1.75 x SRD 18.088 = SRD 31.654. Met 25% representatietoelage komt zijn salaris neer op SRD 39.567 per maand. President Bouterse ontvangt als basissalaris SRD 36.176. Met 30% representatietoelage komt het maandelijkse salaris neer op ruim SRD 47.000. De president ontvangt 2 maal het salaris van de minister. Naast de salarissen zijn er nog diverse andere voorzieningen, zoals vrije geneeskundige behandeling van de functionarissen en hun gezinnen.
FR

error: Kopiëren mag niet!