Directeur Jeugdzaken wil betekenisvolle actieve betrokkenheid van jongeren

Onder het thema “burgerlijke betrokkenheid van jeugdigen” (Youth Civic Engagement), worden dit jaar activiteiten uitgevoerd op en rond de Internationale dag van de Jeugd, welke op 12 augustus wordt herdacht. Een dag waarop het Directoraat Jeugdzaken van het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken, namens de regering van Suriname, de felicitaties aan het Surinaamse volk- en in het bijzonder de Surinaamse jongeren uitbrengt.
Voor ons directoraat is waarachtige, betekenisvolle participatie van jongeren in voornamelijk hen regarderende bestuur- en beleidsprocessen het meest belangrijke streefpunt. Door (buitenschoolse) vorming, zinvolle vrijetijdsbesteding, individuele en (buurt)gemeenschapsontwikkeling, maken wij tussen jongerenparticipatie en actief burgerschap een duidelijke koppeling. We realiseren ons dat met iedere dag die verstrijkt, jongeren steeds meer in de positie komen om leiding te nemen.
De rol van volwassenen hierbij is om dit natuurlijk proces zo goed mogelijk te faciliteren. Kansen en mogelijkheden voor jongeren op het gebied van onder andere talentontwikkeling, werkgelegenheid en ondernemerschap zouden te allen tijde moeten warden gegarandeerd. Dit alles uiteraard met een duurzaam karakter waarbij “evidence based policy making” met inclusie van jongeren de manier van werken is en basis levensvaardigheden (basic life skills), gezondheid, vrede, behoorlijk bestuur, zorg voor het milieu en non-discriminatie gewaarborgd blijven.
Jeugdbeleid is complex; jeugdontwikkeling nog meer! Ze strekken zich uit over verschillende gebieden, waar ook andere ministeries een belangrijke rol te vervullen hebben. Van belang is dus om gecoördineerd geïntegreerd te werk te gaan, met daarbij voldoende betrokkenheid van jongeren zelf.
Het directoraat Jeugdzaken is er voor alle jongeren in Suriname; een rol die wij niet alleen kunnen vervullen. Wanneer we geloven dat “jong geleerd, oud gedaan” is, zullen we ons moeten realiseren dat voor volwassenen “het voorbeeld geven” is weggelegd. We verwachten en willen betekenisvolle actieve betrokkenheid van jongeren, dat vereist van ons hetzelfde! Dit stelt de directeur Koningsbloem-Pinas in een verklaring.

error: Kopiëren mag niet!