Galant: ‘Rancune vanuit ministerie naar BPAS toe’

Gisteren heeft de rechter uitspraak gedaan in een zaak betreffende de penitentiaire ambtenaar, Anilkoemar Ramharakh, van wie in december 2014, zonder opgaaf van reden, het salaris werd geblokkeerd en het dienstwapen werd afgenomen. De rechter besliste in het voordeel van Ramharakh, die hoofdbestuurslid bij de vakcentrale en bestuurslid van de bond van penitentiaire ambtenaren was. Op straffe van een dwangsom moet hij binnen een dag na betekening van het vonnis zijn salaris over de afgelopen 8 maanden ontvangen en moet hij herbewapend worden. Gustaaf Galant, voorzitter van de Bond van Penitentiaire Ambtenaren in Suriname (BPAS), zegt dat hij mede namens de collega’s in het bestuur en zij die de vakbond blijven aanhangen, zeer dankbaar is dat het zo mag zijn dat Ramharakh zich weer normaal in het vakbondswerk mag verdiepen. Hij noemt het besluit tegen Ramharakh, welke hij ziet als ontslag onder voorwaarde, een rancuneuze handeling. Deze maatregel zou tegen Ramharakh getroffen zijn, omdat hij de vakbond aanhangt. Vele anderen, inclusief Galant zelf, zouden nog steeds hinder ondervinden waarbij men rancuneus naar hen toe is, laat de BPAS-voorzitter weten. Galant geeft aan dat er meerdere van soortgelijke zaken als van Ramharakh bij de rechter liggen. ‘We zijn blij over deze uitspraak, maar het doet ons nog meer dan goed dat deze minister nog maar een paar dagen te gaan heeft voordat hij de zaak moet overdragen.’
De Justitieminister Edward Belfort heeft sinds zijn aantreden nimmer contact gehad met de bond, die reeds 95 jaar bestaat. ‘Geen kennismaking, niets’, zegt Galant. Hij geeft aan dat hij zeer teleurgesteld is in het feit dat zo een hooggeplaatste functionaris in de maatschappij niets anders dan wrok heeft getoond naar hen (de bond) toe. ‘We zijn zeer blij dat de president heeft aangegeven dat er niet gewerkt zal worden met de groep waar deze minister vandaan komt.’ De gezonde samenwerking tussen werkgever en werknemer, waar jaren aan is gewerkt, is door de houding van Belfort compleet komen weg te vallen, meent de bondsvoorzitter. Belfort zou volgens Galant de adviezen van het hoofd van de afdeling Penitentiaire Inrichting en oud voorzitter van de bond, Paulus Pinas, opgevolgd hebben. De minister was volgens Galant niet in staat zijn plaats te kennen en om boven partijen te staan om zodoende te voorkomen dat Pinas zijn persoonlijke frustraties op hen afwentelde. ‘Pinas had opgeroepen dat men de bond de rug toe moest keren en al de mensen die dit niet hebben gedaan, worden ‘vol rancuneus’ bewerkt. Dit geldt voor alle leden en bestuursleden’, zegt Galant.
Pinas heeft volgens hem de handen vrij op zijn afdeling. ‘Er is geen bond die kritisch in de keuken helpt kijken. Men neemt steeds maar mensen in dienst. Op de opleidingen worden bepaalde mensen binnen het systeem geplaatst zonder niveau, ervaring en kennis om de rol van docent te vervullen en de opleiding te leiden. Het rammelt in het systeem. Mensen worden vanuit het niets klaargemaakt om bijzondere bevorderingen te krijgen’, aldus Pinas, die hoopt dat de nieuwe minister zijn of haar hart op de juiste plaats zal hebben met betrekking tot het vervullen van de rol van minister en dat die vooral in staat zal zijn om boven partijen te staan.

error: Kopiëren mag niet!