Volgens Henk Naarendorp was het bij de gesprekken binnen het FEP-platform duidelijk ‘dat het om geld ging’. Iedereen was het erover eens dat, terecht of onterecht, het zo is dat er geld nodig is. Geld dat uit de private sector zou moeten komen. De discussie aldoor was echter dat ondernemers en mensen die hard werken voor hun geld, dit geld niet willen stoppen in iets dat niet goed is, niet werkt en ineffectief is. Dit zou voor hun weggegooid geld zijn. Volgens Naarendorp is het simpel om aan te geven waar het geld vandaan moet komen, maar als aangegeven wordt dat de publieke sector, de private sector niet ondersteunt, dan voelt men er zich er niet prettig bij. De publieke sector is volgens de KKF-voorzitter niet gemaakt om de private sector te ondersteunen.
‘Je kunt wel stellen dat de private sector moet produceren en exporteren, maar ze werkt in een omgeving die helemaal niet daarvoor gemaakt is. De Surinaamse overheid is een oude overheid met een ontwerp uit de koloniale tijd en is verder verworden tot een instituut om partijen te accommoderen, maar het is geen publieke sector die gemaakt is om Surinaamse producenten te helpen in de export. Het blijkt volgens hem steeds meer dat het ontwerp van de overheid niet gericht is op de Surinaamse economie, hetgeen voor grote problemen zorgt. Dit hebben de leden van het platform ook onomwonden duidelijk gemaakt aan de president, stelt Naarendorp. ‘Ik realiseerde me dat we in Suriname nu een situatie hebben, waarbij sommige dingen niet meer kunnen en men het ook niet meer wil. Dit zijn elementen voor grote veranderingen.’
Naarendorp meent dat er nu een moment in Suriname is aangebroken, waarbij dingen kunnen veranderen want uit crisissituaties kunnen volgens hem naties geboren worden. Hij stelde dat de overheid op dit moment ‘bijna’ een ‘sta in de weg’ is voor de economie, die zich in een geheel andere richting ontwikkelt. Hij begrijpt daarom heel goed dat mensen zich ergeren aan zaken als corruptie, stelen, het faciliteren en in dienst nemen van mensen binnen de overheid. ‘De publieke sector moet daarom serieus aangepakt worden, anders hebben we een overheid die nergens toe dient’, aldus Naarendorp.