Gistermiddag zijn meer dan 30 passagiers van de SLM, die naar Amsterdam zouden vliegen, gestrand en met vraagtekens achtergelaten op de Johan Adolf Pengel luchthaven. Terwijl de passagiers geboekt waren voor de vlucht van gisteren, bleek dat de kist geen zitplaatsen voor hen had. De supervisor op de luchthaven kwam slechts een keer naar buiten en dit was om 3 namen te noemen van passagiers, die alsnog mee konden met de vlucht vanwege 3 open zitplaatsen.
Een van de gestrande passagiers sprak heel verbouwereerd tot Dagblad Suriname. Hij kan het zich niet voorstellen dat de SLM, die altijd aangeeft de trots van Suriname te zijn, dergelijk klantonvriendelijk beleid erop nahoudt. De inchecktijd was vanaf 3.00 tot 4.00 uur in de middag. Omstreeks 3.30 uur werd de deur gesloten. Meer dan 30 passagiers die in de rij stonden, konden niet meer ingecheckt worden. ‘U bent laat’, luidde de mededeling. Tegen 5.20 uur zou de vlucht uitgevoerd worden. De chaos op de luchthaven was gisteren compleet. ‘Stewards die stonden te schreeuwen tegen passagiers, die heen en weer renden om alsnog een plaats te bemachtigen op de vlucht’, was het beeld gistermiddag op de luchthaven.
De gedupeerde passagier die Dagblad Suriname te woord stond, had samen met zijn overige familieleden een ok-ticket vanuit Nederland geboekt en had al een stoelnummer. Ook hebben zij verplichtingen in Nederland om zich aan het werk aan te melden. Wanneer de eerstvolgende vlucht plaatsvindt en of zij mee kunnen vliegen, blijft ook een raadsel. Voorop wordt gesteld dat de SLM in feite moet opdraaien voor de onnodige onkosten waarin zij zijn gejaagd. ‘Wij betalen dik geld aan de SLM om heen en weer te vliegen en dan nog krijg je dit.’ Hij heeft sterk het vermoeden dat de nationale carrier van een nationaal bedrijf is verworden tot een luchtvaartbedrijf dat met names en faces werkt. Een andere verklaring heeft hij niet. Vooral tegen de achtergrond dat passagiers die ruim van tevoren hebben geboekt, moeten aankijken tegen een volle kist die geen zitplaatsen voor hen had.
Dagblad Suriname sprak ook met een familielid die de passagiers was gaan afzetten op de Johan Adolf Pengel luchthaven. Ook hij sprak zijn misnoegen uit over de wijze waarop de SLM is omgegaan met haar passagiers. Des te meer dat hij zijn familie had voorgesteld om met de SLM te vliegen. Hij dacht eraan om de Surinaamse nationale carrier te ondersteunen, maar is tot de bittere ontdekking gekomen dat juist de nationale carrier hem heeft teleurgesteld door zijn eigen passagiers met grote vraagtekens achter te laten op Surinaamse bodem.
De SLM was niet bereikbaar voor commentaar.
Asha Gajadien-Bhagwat