Het Financieel Economisch Platform (FEP) heeft zich vanaf haar instelling op 27 juli in zeven langdurige, openhartige en diepgaande plenaire sessies gebogen over de maatregelen die de regering haar ter hand heeft gesteld. In het rapport dat zij aan President Desi Bouterse heeft aangeboden wordt duidelijk aangegeven dat het platform uit haar informatie-uitwisseling en de dialoog heeft moeten concluderen dat de huidige staatsinkomsten van het land bijna geen ruimte heeft voor beleid, omdat vrijwel alle middelen nodig zijn voor de lopende uitgaven als betaling van salarissen en andere belangrijke uitkeringen. De regering wil daarom het begrotingstekort terugdringen met SRD 1 miljard per jaar door meer inkomsten te genereren, efficiënter om te gaan met de middelen en minder subsidies beschikbaar te stellen. Volgens de FEP zijn de Staatsinkomsten uit export van mineralen sterk teruggevallen, waardoor er nu een begrotingstekort van ongeveer SRD 1.2 miljard is ontstaan. De overheid heeft volgens de FEP een acuut financieringsprobleem, waardoor ook de lopende uitgaven in gevaar dreigen te komen.
Verspilling overheid overduidelijk
In her rapport benadrukken de leden van de FEP dat de overheidsuitgaven vanaf 2011 een toename laten zien, waarbij vanaf 2012 de overheidsuitgaven hoger zijn dan de overheidsinkomsten. Tot en met juni 2015 was dit het geval. Dit punt is meerdere malen ontkend door zowel leden van de huidige regering als door de coalitie in het parlement. De begrotingsprojectie van 2015 laat bovendien zien dat het begrotingstekort voor het gehele jaar 2015 uitkomt op SRD 780 miljoen, wat neerkomt op 4.1% van het Bruto Binnenlands Product van 2015. Mede hierdoor is de problematiek van het begrotingstekort en het financieringstekort een levensgroot vraagstuk voor de overheid geworden. De FEP geeft aan dat het probleem enerzijds door verantwoord in te grijpen in de subsidies die de overheid verstrekt en door het nemen van maatregelen om de overheidsinkomsten te verhogen, weggewerkt kan worden. Aan de andere kant is het advies van de FEP dat de overheid, mede gelet op de inefficiënties in het apparaat en met name in de uitgavensfeer ook tegelijkertijd enige maatregelen treft die betrekking hebben op het terugdringen van de uitgaven van de staatsbegroting. Verwezen wordt naar de te treffen maatregelen binnen het logge overheidsapparaat. Haar beleid moet opgebouwd worden op transparantie, kwaliteit, efficiëntie en goed bestuur.
Overheid moet eigen inefficiënties niet afwentelen op volk
Als rode draad door de deliberaties van de FEP liep de mening dat de overheid moet ophouden om de kosten van haar inefficiënties af te wentelen op de bevolking en de bedrijven: “als de overheid niet verandert, zal het land niet veranderen”, stellen de leden in het rapport. De overheid moet investeren in de verbetering van overige kerninstituten waarop een geordende samenleving kan bouwen, zoals: onafhankelijke controle-instanties zoals de Rekenkamer, het Bureau voor de Staatsschuld en de CLAD. Eventueel kan voor de korte termijn overwogen worden om particuliere capaciteit in te huren om deeltaken van deze instellingen te kunnen uitvoeren. Met het oog op hervorming van het belastingstelsel is het noodzakelijk dat er een belastingplan wordt geformuleerd. Hierbij wordt ondermeer gedacht aan de actualisering van de belasting wetgeving, gezond maken van de belastingadministratie (belastingautoriteit) en het bevorderen van het ondernemings- en investeringsklimaat.
FR