De voornaamste taak van het FEP is om de president te adviseren betreffende de te nemen acties en of maatregelen op het gebied van staatsfinanciën. In het bijzonder wordt beoogd de tekorten op de lopende rekening van de Staat weg te maken. Het is noodzakelijk gebleken om de verhouding tussen de uitgaven en inkomsten van de Staat zo snel als mogelijk in evenwicht te brengen en daardoor het financieel economisch klimaat te herstellen.
‘Het platform beschouwt zichzelf als een acuut door de gekozen president ingesteld adviesorgaan om te komen tot een breed gedragen advies voor acute oplossing van het financieel tekort. Gelet op het karakter en de samenstelling van het platform (een afvaardiging vanuit de samenleving geselecteerde groeperingen en organisaties) wordt niet beoogd om te komen tot een advies, dat op basis van consensus tot stand is gekomen. Integendeel was juist de ruimte die geboden werd om elke mening te doen gelden zeer behulpzaam om de noodzakelijke harmonische aanpak te realiseren’, staat in het adviesrapport.
Het is het FEP gebleken dat de staatsinkomsten uit export van mineralen zijn sterk teruggevallen; er is nu een begrotingstekort van ongeveer SRD 1.2 miljard. Er wordt jaarlijks subsidie verleend aan met name de nutsbedrijven EBS en SWM; in 2015 ten bedrage van respectievelijk SRD 661 miljoen en SRD 47.5 miljoen.
De openbare financiën van Suriname
De Surinaamse economie is zeer gevoelig voor invloeden op de internationale grondstoffenmarkten. Zo hebben dalingen van de internationale prijzen gemaakt dat de totale mijnbouwopbrengsten in de periode van 2011 tot en met juni 2015 zijn gedaald van SRD 1.289.8 miljoen naar 179.2 miljoen. Dit is een zeer ernstige terugval in de opbrengsten, die vanwege de talrijke risico’s die hiermee samenhangen op de korte maatregelen vergen. De aanbevelingen die recentelijk door de governor van de Centrale Bank zijn gedaan om waar mogelijk de risico’s van dit inkomensverlies af te dekken, worden door het FEP ondersteund. De voorgestelde maatregelen hebben betrekking op rentestijgingen af te dekken en tegen prijsdaling bij olie en goud. Ter zake het brengen van het Souvereign Wealth naar de DNA, stelt het FEP voor om de stimulering van het ondernemerschap duidelijk als speerpunt in de doelstellingen van het fonds op te nemen.
Vanaf 2011 laten de overheidsuitgaven een toename zien, waarbij vanaf 2012 de overheidsuitgaven hoger zijn dan de overheidsinkomsten. Tot en met juni 2015 was dit het geval. De begrotingsprojectie van 2015 laat bovendien zien dat het begrotingstekort voor het gehele jaar 2015 uitkomt op SRD 780 miljoen, wat neerkomt op 4.1% van het Bruto Binnenlands Product van 2015. Mede hierdoor is de problematiek van het begrotingstekort en het financieringstekort een levensgroot vraagstuk voor de overheid geworden.