Enver Panka geen ‘persona non grata’ voor Nederland

Enver Panka geenDe Surinaamse artiest Enver Panka is geen ‘persona non grata’ voor Nederland. ‘De ambassade heeft kennis genomen van de uitlatingen van Enver Panka, gericht aan Nederlanders. Het staat een ieder vrij binnen de grenzen van de wet zijn mening te uiten op zijn Facebookpagina’, is de reactie van de Nederlandse ambassade in Suriname tegenover Dagblad Suriname. ‘Of de uitlatingen van Panka binnen de wet is, is niet aan een ambassade om te beoordelen, maar wordt bepaald door de wetgeving van het desbetreffend land.’ De ambassade heeft verder geen commentaar op de uitlatingen.
Panka noemde in een tirade Nederlanders als gasten die naar Suriname komen om jongetjes te verkrachten en Surinamers met hiv te besmetten. Verder schreef hij op zijn page dat het in Nederlanders zit om Surinamers als beesten te behandelen. ‘Eerlijk, Nederlanders, lag ‘t niet aan mijn familie en vrienden daar, had het bestaan van jullie land mij nooit geïnteresseerd.’ Ook het visumbeleid van Nederland moet het ontgelden.
De ambassade ziet geen redenen om de Surinaamse regering over deze zaak te attenderen. Over een weigering van een toekomstige Schengen-visum-aanvraag van Panka, is in dit licht niet aan de orde. ‘Een ieder die een visumaanvraag voor Schengen indient, zal aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen en gevraagde documenten moeten overhandigen. Wanneer aan die voorwaarden is voldaan, is er geen reden een visumaanvraag te weigeren’, is de reactie.
De reacties op sociale media zijn niet zo mild als die van de Nederlandse ambassade. Door Nederlanders op social media, waaronder Facebook, wordt Panka als een persoon gezien die niet welkom is aan de Noordzee. De posting van Panka heeft intussen ruim 4.800 likes en 758 reacties gehad en is 837 keer gedeeld door anderen. Een van de hit liederen van Panka is ‘Kan Kan Mang’.

error: Kopiëren mag niet!