Sham Binda, voorzitter van de Akmos noemt de adviezen van het Financieel Economisch Platform in één woord, ‘desastreus’. De president vertelt volgens Binda geen eerlijk verhaal aan het volk, wat volgens hem een kwalijke zaak is. “Als je in het afgelopen jaar een desastreus beleid hebt gevoerd, moet je dat ook zeggen. Men heeft flink gefeest. Er zijn geen bezuinigingen doorgevoerd. Er is geen tactisch economisch beleid gevoerd. Men heeft verspild en flink ambtenaren in dienst genomen. Mensen zijn beloond met astronomische salarissen. Men heeft al jaren gezegd dat er in de publieke sector moet worden gesaneerd. Er zijn geen investeringen als zodanig gekomen. De Surinaamse ondernemers zijn niet geaccommodeerd. Het investeringsplan is niet gekomen. Er zou een toerisme autoriteit gekomen. Er is niet gedacht aan het verhogen van de inkomsten van het land. Er is een leugenachtig beleid gevoerd. De regeerders hebben constant leugens versteld, want het feesten was veel belangrijker dan bezuinigen”, stelt Binda.
Het volk heeft het geld niet
Volgens Binda is het land met deze leiding/deze president ontredderd. Binda ziet zwarte dagen in het vooruitzicht. “Men wil energie en watertarieven verhogen, maar men moet eerst in deze bedrijven beginnen te saneren. Bij EBS zijn er bijna 200 families werkzaam. Dat is al jaar en dag bekend. De president zegt dat zaken bij de douane zullen worden aangepakt. Er is twee jaar geleden een advies rapport opgemaakt om de zaak aan te pakken, maar het is genegeerd en in een lade verdwenen. Men wil verhogen. Maar het volk heeft het geld niet. Als je deze dingen doorvoert maak je het leven nog ellendiger, want de prijzen gaan allemaal omhoog. Als de prijzen van goederen en diensten omhoog gaan, betekent het dat de salarissen aan de beurt zullen moeten komen. Er gaan stakingen uitbreken. Criminaliteit zal er nog meer zijn. Je roept dus middels deze verhogingen dit soort zaken op. Het rapport van het FEP heeft wel aanbevelingen, maar er zijn geen berekeningen gemaakt over de effecten van de maatregelen. Al de aanbevelingen die zijn gedaan, zijn aanbevelingen die op niets terugslaan, want er is geen strategie ontwikkeld voor het doorvoeren van deze maatregelen. Er is nergens vermeld hoe het effect zal worden opgevangen. Ik verwacht met deze maatregelen ontzettend veel ontslagen. Een heleboel bedrijven zullen over kop gaan. Ik heb dus geen geloof in, dat de huidige president de zaak zal kunnen oplossen”, zegt een bezorgde Binda.
“Wat het FEP heeft gedaan, is wat wij al jaren doen. We hebben allemaal gezegd dat de regering moest bezuinigen. FEP heeft dat binnen 4 dagen gedaan. Je beveelt deze regering 50 dingen aan, maar ze doen het toch niet. Wat voor zin heeft het dan om adviezen te geven? Deze mannen gaan straks met de ijzeren hand regeren. We gaan vormen van dictatuur kennen waarbij dingen door je strot geduwd worden. Je krijgt dan weer een exodus naar het buitenland waar ons hoger kader naar het buitenland zal verstrekken. Het zijn geen donkere, maar zwarte wolken boven Suriname”, aldus Binda.
Kavish Ganesh