De doorlichting van staatsbedrijven blijkt een heet hangijzer te zijn. Ondanks de enorme vraagtekens rond de eerdere doorlichting die reeds in 2012 werd aangekondigd door President Desi Bouterse en waarvan de resultaten nooit zijn gepresenteerd, staat dit punt ook opgenomen in het rapport dat is uitgebracht door het Financieel Economisch Platform (FEP) dat door president Desi Bouterse is geïnstalleerd. Als maatregel nummer 26 in het rapport ‘Budgettaire Maatregelen ter garandering Soliditeit Staatsfinanciën’ staat opgenomen ‘doorlichting van staatsbedrijven.’
Gedurende de afgelopen regeringsperiode had President Desi Bouterse reeds op 7 februari 2012 de opdracht gegeven aan de KPMG Advisory Services BV om de staatsbedrijven door te lichten. Maar het eindresultaat is altijd geheim gehouden. In de wandelgangen werd gesuggereerd dat de directeuren en raad van commissarissen het niet zo nauw namen met de term ‘transparantie’ toen zij geconfronteerd werden met de doorlichting. Deze hield in het in kaart brengen van het operationele en financieel functioneren van de staatsbedrijven. Gesteld werd dat het van belang is dat er sprake is van eerlijkheid en transparantie binnen deze staatsbedrijven.
De coördinatie lag in handen van het ministerie van Financiën. Het doorlichtingstraject zou vier tot zes weken duren. De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM Group), Stichting Behoud Bananen Sector (SBBS), Telesur NV, NV Energiebedrijven Suriname (EBS) en NV Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) waren de eerste bedrijven die in de eerste fase ontkleed zouden worden. In de doorlichting zouden de staatsbedrijven op een aantal aandachtsgebieden worden onderzocht, zoals financiën, ICT, organisatie, human resources, governance, risk & compliance en bedrijfsprocessen.
Asha Gajadien-Bhagwat