Een speciaal onderzoeksteam onder leiding van Sandew Hira, pseudoniem van Dew Baboeram, zal de waarheid achter de 8 december moorden proberen te achterhalen. Met de resultaten van het onderzoek zal ook geprobeerd worden om een getuigenis van president Desi Bouterse te krijgen over zijn ware rol bij dit gebeuren. Het opbiechten is gepland voor eind november gedurende drie dagen. De tekst van de audio bestanden van de getuigenis zal geïntegreerd worden in het eindrapport dat op 8 december 2015 aan parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zal worden aangeboden. “Dertig jaar lang is via rechtsspraak geprobeerd tot waarheidsvinding te komen over de moorden van 8 december 1982. Dit heeft tot niets geleid. Niets wijst erop dat dat de komende jaren gaat veranderen. Ik ben moe van het wachten. Ik wil een einde aan ons lijden. En dat einde is mogelijk omdat de waarheid ons vrij kan maken. Er is nu een historische kans om gerechtigheid te realiseren door middel van waarheidsvinding. Gerechtigheid komt niet uitsluitend in de vorm van straf. Die kans wil ik niet laten lopen.” Stelde Hira gisteren tijdens een persconferentie.
Het onderzoek wordt formeel uitgevoerd door het onafhankelijk International Institute voor Scientific Research (IISR), waarvan Hira zelf directeur is. De centrale vragen van het onderzoek zijn: welke processen van geweld hebben zich voorgedaan in de aanloop naar 25 februari 1980 en de jaren daarna? Wat zijn de dreigende krachten achter deze processen geweest? Wie hebben daarin welke rol gespeeld? En wat is specifiek de rol geweest van president Bouterse? Volgens Hira is het doel van het onderzoek om een uitgebreide tijdlijn te maken van de gebeurtenissen en achtergronden die als basis gebruikt zullen worden tussen Bouterse en hem. Het gaat volgens Hira erom dat de versie van het staatshoofd is omgezet tegen de versie van het onderzoek. Dit onderzoek zal volgens hem gebruikmaken van zes bronnen, te weten: de informatie die in de media verschenen is over de politieke situatie in Suriname vanaf 1997, de rapporten naar reeds verrichte onderzoeken naar geweld, archieven van het overheidsapparaat, waaronder van de ministeries van Justitie en Politie, Defensie en het gesloten bron van het Nationaal Archief, overheidsinformatie vanuit Nederland, Verenigde Staten van Amerika en Cuba. interviews met nabestaanden en als laatste het bezoeken van locaties waar processen van geweld zich hebben afgespeeld.
Hira zegt dat hij op basis van deze bronnen een nader reeks van feiten zal samenstellen om de getuigenis van de president af te nemen. Over de betrouwbaarheid van de getuigenis van Bouterse heeft Hira geen tegenargument. Volgens critici zal Bouterse niet de waarheid vertellen, want zijn getuigenissen worden gebruikt bij het strafproces. “Ik kan dat niet weerleggen omdat de praktijk van de toekomst de enige toets is om dit argument te bevestigen of te ontkennen. We hebben nu een situatie geschapen waardoor noch Bouterse noch ik terug kunnen”, aldus de nabestaande.
FR