Het Financieel Economisch Platform (FEP) heeft haar eerste serie maatregelen reeds bij president Desi Bouterse gedeponeerd. Eén van de opvallende maatregelen hierbij is om voortaan alle burgers verplicht te stellen een vast premie te betalen om zo op zestig jarige leeftijd te kunnen genieten van een pensioenpremie. “Het is de grootste grap dat ik ooit heb gehoord. Hoe kan iemand die geen geld heeft, premie storten?”, vraagt Marinus Cambiel, hoofdbeleidsadviseur op het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zich af. Volgens Cambiel kan zo een systeem voor meer koppijn zorgen, omdat er meer tijd in beslag genomen zal worden om de betalingen goed op gang te krijgen. Daarnaast moet er volgens hem een afdeling komen die deze zaken goed controleert. Cambiel geeft verder aan dat er gevallen zijn van mensen die in de informele sector werken, maar niet bij de overheid zichtbaar zijn. De hoofdbeleidsadviseur vindt dat er hoe dan ook altijd mensen zullen zijn die het systeem zullen omzeilen, omdat een systeem nooit waterdicht gemaakt kan worden. Hij vraagt zich af wat aan deze mensen op hun 60-jarige leeftijd gezegd zal worden, indien zij niet betalen. “De regering mag ze dan zeggen dat ze maar mogen stikken”, aldus de Sozavo topper.
Veel overeenkomsten met AOW systeem Nederland
De regering heeft in november 2010 de AOV van SRD 275 naar SRD 350 verhoogd. Daarna zijn er weer verhogingen geweest tot een bedrag van SRD 525. Het in te voeren systeem zal veel overeenkomsten hebben met het Nederlandse Algemene Ouderdomswet (AOW). Hiervoor zal er een wetswijziging moeten komen. De AOW regelt in Nederland het verplichte, collectieve ouderdomspensioen dat als algemene basis dient voor Nederlandse ouderdomspensioenen. Dit systeem regelt één van de zogenoemde volksverzekeringen. De Belastingdienst int de premies volksverzekeringen tegelijk met de inkomstenbelasting bij de verzekerden jonger dan de AOW-leeftijd. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) keert de AOW uit aan de verzekerden vanaf het bereiken van de AOW-leeftijd. Ook in de Verenigde Staten van Amerika en andere ontwikkelde landen wordt een soortgelijk systeem gehanteerd. Met het invoeren van dit systeem in Suriname wordt beoogd om de overheid niet mee te laten betalen bij het uitkeren van deze gelden. Op dit moment worden gelden vanuit de Oudedagsvoorzieningsfonds uitgekeerd. Dit fonds ressorteert onder het ministerie van Sozavo. Personen die in Suriname wonen en over de Surinaamse nationaliteit beschikken en de leeftijd van 60 jaar hebben bereikt komen in aanmerking voor een uitkering van het fonds. De burger heeft recht op de uitkering vanaf de eerste dag van de maand, waarin de 60- jarige leeftijd wordt bereikt. Ook komen ingezetenen, die een andere nationaliteit bezitten, de leeftijd van 60 jaar hebben bereikt en 10 jaren onafgebroken in Suriname hebben gewoond en stortingen hebben gedaan in het fonds in aanmerking voor een AOV uitkering.
Cambiel zegt dat hij hoopt dat het systeem niet door de president wordt uitgevoerd, omdat Suriname nog niet ready is hiervoor. Hij vindt liever dat het staatshoofd binnenshuis bezuinigd.
FR