Het faciliteren van mensen met een positie binnen de ambtenarij is een bekende strategie voor het winnen van stemmen vooral kort voor de verkiezingen. Nu echter blijkt dat er niet genoeg geld in staatskas is om het grote aantal ambtenaren te betalen, is het goed mogelijk dat de regering er op een bepaald moment ertoe over zal moeten gaan om de nieuwe personeelsleden te ontslaan of het contract niet te verlengen. Zoals bij alle afgelopen verkiezingen zullen de mensen, die vlak voor de verkiezingen in overheidsdienst zijn getreden, hun plek moeten verlaten. Dagblad Suriname verneemt dat het hier gaat om bijkans 14000 ambtenaren. Het betreft mensen die zijn aangenomen, in veel gevallen als ondersteunende kracht in de verkiezingscampagnes of als politieke beloning op de valreep.
Dit gebeurt dan op basis van een arbeidscontract welke binnen 6 maanden tot een jaar kan aflopen, mits dat verlengd wordt. Bij een wisseling van de wacht gaan dergelijke personeelsleden van de overheid een onzekere toekomst tegemoet. Dit gevaar zou de huidige nieuwe ambtenaren in principe niet zozeer boven het hoofd moeten hangen, omdat dezelfde regering herkozen is. Toch heeft president Desi Bouterse onlangs duidelijk aangegeven dat hij gezien de opkomende financiële crisis niets anders kan doen, dan mensen binnen het overheidsapparaat af te vloeien. Er is vaker aangegeven het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting een van de plaatsen is geweest waar het achterban van de Abop flink is geaccommodeerd. Gezien het feit dat deze partij niet meer in coalitieverband terugkeert, kan verwacht worden dat alle Abop-ministeries flink aangepakt zullen worden. Vooral vanwege het feit dat er nog steeds mensen op de valreep worden geaccommodeerd.
Het Financieel Economisch Platform (FEP) zal hierover nog advies moeten brengen aan het staatshoofd. Eén van de uitgangspunten van het FEP is om na te gaan op welke wijze apparaatskosten en beleidsmaatregelen op de overheidsbegroting teruggebracht kunnen worden, zodat de druk op de kasstromen verminderd wordt. Oud parlementariër en fractievoorzitter Radjkoemar Randjietsingh zegt aan Dagblad Suriname dat de oppositie dit probleem vaker tijdens de vorige regeerperiode heeft aangekaart. Hij geeft aan dat vaak ervoor gevraagd is dat alle ramingen van uitgaven van het land op de begrotingen moeten staan, wat niet gebeurt. De politicus vindt dat het platform zodanig advies moet uitbrengen dat eventueel afgevloeide ambtenaren ergens anders ingezet kunnen worden. ‘Wij vinden dat het beleid dat moet komen, is zoals het volk is beloofd om werkgelegenheid te creëren, productie te creëren, welvaart en welzijn voor de samenleving te brengen en armoede te bestrijden’, aldus de VHP-ondervoorzitter.
Merkwaardig genoeg blijkt het ambtenarenapparaat bij elke nieuwe regering weer met enkele duizenden te groeien. In de periode 2005-2010 groeide het ambtenarenapparaat van 35.000 naar 38.000 en in de periode 2010-2015 is er een groei van 38.000 naar meer dan 40.000 te constateren. Het is vrijwel bekend dat het ambtenarenapparaat al jarenlang de grootste uitgavenpost op de begroting van de regering vormt. Opeenvolgende regeringen hebben steeds gehamerd op het overbezette ambtenarenapparaat van het land en de druk die het uitoefent op staatsfinanciën. Meerdere malen is sanering als optie genoemd ter oplossing van dit probleem.
FR