Dagblad Suriname verneemt uit betrouwbare bron dat Marc Waaldijk, die nu 66 jaar oud is, getipt is voor de functie van directeur bij de EBS. De voormalige directeur van Staatsolie heeft onlangs aangegeven dat hij zal blijven werken tot aan zijn dood. Hij vindt op zijn 60ste met pensioen gaan bijna zonde. Het contract van Waaldijk bij Staatsolie is dan ook tot drie keer toe, nadat hij zijn pensioengerechtigde leeftijd bereikt had, verlengd. Momenteel is Waaldijk onder meer actief als commissaris bij Iamgold en adviseur bij Newmont. Hij heeft ook zijn eigen adviesbureau. Inmiddels wordt hij ook getipt als de volgende directeur van de Energiebedrijven Suriname (EBS).
Waaldijk is het voorbeeld van een oudere Surinaamse burger, die ook na het bereiken van de wettelijk vastgestelde pensioengerechtigde leeftijd even hard mee blijft gaan in het arbeidsproces. Meestal kunnen zestigers nog heel goed een aantal jaren doorwerken. Het langer doorwerken van zestigers ontlast ook de overheid van de druk tot het betalen van hun pensioenen voor enige tijd. In Europa is de pensioengerechtigde leeftijd in sommige landen daarom al naar 65 opgetrokken. Ook in Suriname is deze discussie enkele jaren terug op gang gekomen. In eerste instantie wilde men de pensioengerechtigde leeftijd verhogen naar 62 en in een latere fase naar 65 jaar. Dit voorstel was reeds opgenomen in de concept-pensioenwet van Suriname tijdens de regering Venetiaan 2005-2010.
Oud-minister van Binnenlandse Zaken, Maurits Hassankhan, zegt aan Dagblad Suriname dat het belangrijk is dat deze kwestie wederom in het regeringsprogramma wordt opgenomen, aangezien het in het belang van zowel de 60-plussers als de overheid zal zijn. ‘Dit zou ook in de particuliere sector moeten worden doorgevoerd, zodat het in brede kring voordelig kan zijn voor zowel werkgever als werknemer’, zegt de oud-politicus. Hij is van mening dat het een nationale zaak is die nationaal moet worden aangepakt en hij denkt dat weinigen tegen dit voorstel zouden kunnen zijn. Volgens de VN zijn er in Suriname op dit moment bijkans 51.000 60-plussers en is dit aantal gestadig aan het toenemen. Tijdens de in 2012 gehouden nationale volkstelling is geconstateerd dat de groep ouderen het hardst groeit. Waar deze groep met 30% toenam in 8 jaren, is de categorie tiener tot vijftigers met slechts 11% gegroeid. Ook blijkt dat er in verhouding minder kinderen erbij komen.
Binnen 35 jaar zal het aantal gepensioneerde Surinamers een kwart van de bevolking bedragen. Met de precaire economische situatie in het land is het nog meer de vraag hoe aan een toenemend aantal AOV-gerechtigden hun verhoogde uitkering zal worden betaald. Uit onderzoek blijkt dat bejaarden in Suriname het relatief slecht hebben. De opvangmogelijkheden zijn beperkt en kinderen willen steeds minder vaak de zorg voor hun bejaarde ouders op zich nemen. Als nu echter een verschil gemaakt wordt tussen burgers die simpelweg de leeftijd van 60 jaar hebben bereikt en nog wel kunnen werken en 60-plussers, die zodanig ‘bejaard’ zijn dat zij niet meer kunnen participeren aan het arbeidsproces, kan dit probleem van de ouderen verholpen worden. Als zestigers de vrije keus hebben om door te werken indien zij dat kunnen en wensen, geeft dit hen de gelegenheid om niet van een pensioen of AOV alleen afhankelijk te hoeven zijn. Ook zullen behalve de Staat ook de jongeren hierdoor langer ontlast zijn van de zorg voor hun ouderen.