Het Financieel Economisch Platform (FEP) zal pas maandag 3 augustus het eerste advies uitbrengen aan president Desi Bouterse en de monetaire autoriteiten. Dit deelt commissielid Stanley Raghoebarsing mee aan Dagblad Suriname. Raghoebarsing, die namens de politieke organisatie VHP in het platform zit, geeft aan dat de leden in de afgelopen dagen flink hebben gedebatteerd om te komen tot werkbare oplossingen. Uiteindelijk heeft platform-voorzitter Henk Naarendorp beslist dat hij een goed verslag aan het staatshoofd wil aanbieden. De drie extra dagen zal de leden meer tijd bieden om zaken beter uit te werken en op papier te verwerken. Hij merkt op dat vanaf de instelling van het platform enkele leden zijn toegevoegd. Raghoebarsing denkt niet dat er in deze fase nog meer leden bij zullen komen, omdat bijkans alle maatschappelijke vertegenwoordigers reeds zitting hebben. De econoom zegt blij te zijn dat mensen toch participeren, omdat de problemen het heel land regardeert. Dit zou volgens hem ook de beweegreden zijn geweest voor organisaties, die in eerste instantie moeite hadden met de participatie.
Geen honderd, maar vier tot vijf maatregelen
Binnen het platform is afgesproken dat slechts de voorzitter van het platform informatie naar buiten mag brengen. Dit zal ook pas gebeuren wanneer de president reeds over het eerste rapport beschikt. Volgens Raghoebarsing is het wel duidelijk dat er gepraat is over bepaalde maatregelen, waarbij duidelijk is aangegeven dat het volk niet overladen wordt met honderd maatregelen. De te nemen maatregelen moeten beperkt worden om zo min mogelijk negatieve gevolgen in de gemeenschap te krijgen. Het liefst ziet hij vier tot vijf maatregelen die genomen zouden moeten worden. “Rekening moet worden gehouden dat de maatregelen het volk geen pijn geven. Indien dat toch gebeurt, moeten dan de opvangmaatregelen in place zijn”, stelt de VHP’er. Voor zover hem bekend, is het platform of comité onder bevoegdheid van de president ingesteld. Deze heeft een maximale zittingstijd van drie maanden. De econoom zegt al indicaties te hebben dat de regering van plan is de Sociaal Economische Raad (SER) daarna in te stellen.
Leden platform hebben geen financieel voordeel
Raghoebarsing zegt dat zover hem bekend er helemaal niet gesproken is over betaling van leden van het FEP. Hij denkt ook niet dat dat zal komen, omdat niemand geïnteresseerd is om daarover te praten. “Wij zijn al een paar dagen hier. Het gaat om hele ervaren mensen uit alle sectoren van het land die het voor land en volk doen.” Volgens het FEP-lid is het de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) die de afgelopen dagen gezorgd heeft voor voeding, drank en kopieerpapier. Hij uit hierbij ook zijn complimenten aan KKF.
FR