Advocaat Gerold Sewcharan heeft een vurig pleidooi gevoerd in het kortgeding, dat de overlopers Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan tegen de Pertjajah Luhur (PL) hebben ingesteld. De advocaat gaf kortgedingrechter Ingrid Lachitjaran te kennen dat hij op basis van de afgelopen ontwikkelingen de indruk krijgt dat de Nationale Democratische Partij (NDP) rancuneus bezig is door de terugroeping in de weg te staan. Sewcharan haalde de naam van assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons aan, die volgens hem door haar partijvoorzitter gebruikt wordt om de positie van de wetgevende macht hiertoe te misbruiken. De advocaat vindt dat het parlement door de toelating van deze twee leden ervoor heeft gezorgd dat alle genomen besluiten ongeldig kunnen worden verklaard. Ook het feit dat het parlement niet bereid is om uitvoering te geven aan wettelijke regelingen ziet hij als minachting van de rechterlijke macht. ‘Ik heb de vrees dat vonnissen van rechters binnenkort gewoon als een vodje papier gezien zullen worden. Als waardeloze stukken!’, stelt de advocaat. Hij vindt dat artikel 3 lid 4 van de Terugroepwet duidelijk aangeeft dat de terugroeping van de parlementariërs geschiedt wanneer zij hun deurwaardersexploten in handen krijgen. Aangezien deze dan al zijn teruggeroepen en de rechtszaak in hoedanigheid van DNA-lid is ingediend, vraagt Sewcharan de eisers niet ontvankelijk te verklaren.
Sewcharan somde zijn verweren op basis van alle ontwikkelingen, die zich in de afgelopen periode hebben afgespeeld en de argumenten op basis waarvan deze Terugroepwet in 2005 is aangenomen. Zo vindt hij dat deze wet tot stand is gekomen om het overlopen van DNA-leden te voorkomen. Hij citeerde hierbij enkele argumenten van parlementariërs uit 2005, waar ook duidelijk aangegeven is wat het doel is van deze wet. Kortom om voldoende garanties in de wet te bieden dat kiezers en politieke organisaties niet worden bedrogen. Zo was toen ook gesteld dat zodra een assembleelid zijn partij, van waar hij gekozen is, de rug toekeert, deze zijn zetel verliest. Het feit dat DNA-leden toen weggingen met hun zetels werd door het parlement aangeduid als zetelroof. De advocaat gaf aan dat het huidig parlement te vaak met wettelijke regels heeft gespeeld, waardoor er rechtsonzekerheid ontstaat. Hij memoreerde de inmenging van DNA in de omstreden amnestiekwestie bij het 8 decemberstrafproces.
De advocaat vindt ook dat president Desi Bouterse door rancuneuze handeling PL-voorzitter Paul Somohardjo eerder in juni heeft ontslagen als fungerend DNA-voorzitter. Erger nog vindt hij dat Ronald Hooghart in strijd met alle wettelijke regels heeft gehandeld door Sapoen en Chitan te beëdigen.
FR