VHP neemt zitting in Financieel Economisch Platform

De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) maakt ook deel uit van het Financieel Economisch Platform (FEP). Stanley Raghoebarsing, die namens de partij voorgedragen is zitting te nemen in het platform, zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat het duidelijk moet zijn dat de partij geen mede regeerverantwoordelijkheid met de NDP wenst. “De indruk is dat mensen denken dat de VHP mee wil regeren. Hiervan is absoluut geen sprake”, stelt de VHP’er. Het is de president die de partij gevraagd heeft zitting te nemen in het platform. Volgens de econoom heeft de VHP vanaf het begin aangegeven dat zij in de oppositie zal plaatsnemen. “De toon is dat er ernstige financiële problemen zijn en er behoefte is aan advies. Het zijn geen nieuwe adviezen, maar adviezen die de VHP in de afgelopen vijf jaren reeds gegeven heeft”, stelt de politicus. Zo heeft de partij ook verschillende lijsten naar de toenmalige informateur gestuurd met concrete zaken die aangepakt moeten worden. Aan de hand van deze hearings vond de NDP het nodig om gebruik te maken van het deskundig advies van de oranje partij.
Raghoebarsing vindt dat de regering zaken goed moet voorbereiden en de geldverspilling moet stoppen. “Ook de corruptie moet aangepakt worden.” De regering die nog moet komen, zit nu reeds muurvast, en ook aan ons is gevraagd te adviseren. Wij gaan ze dezelfde bestuurlijke inzichten presenteren”, aldus de econoom. Naast de VHP hebben ook de politieke organisaties NDP, Palu, DOE, BEP en groep Sapoen (DNA-leden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan) zitting in het platform en ook de VSB, Asfa, KKF, Vereniging van Bankiers en het Burgerinitiatief voor Participatie. De AAV en Akmos hebben reeds van tevoren kenbaar gemaakt geen interesse hiervoor te hebben. De installatie vond maandagavond plaats in het Perscentrum van het Kabinet van de President.
Raghoebarsing zegt dat de partij zich op drie punten zal richten. Als eerste gaat het om het geven van technische adviezen: zijn positie in het platform zal slechts als technische deskundige zijn. Hij zal helemaal wegblijven van politieke adviezen. “Wij zijn geen regeringspartij en hebben geen politiek mandaat. Wij kunnen wel ervoor zorgen dat wij de adviezen geven, zodat de regering haar besluiten op de juiste manier neemt”, stelt Raghoebaring. Een concreet voorbeeld is wanneer er allerlei voornemens zijn om belastingen te verhogen. Hier zal de VHP adviseren om geen verhoging door te voeren, maar eerst te kijken waar belastingen efficiënter geïnd kunnen worden. Raghoebarsing vindt dat efficiënter bestuurd moet worden, waardoor de pijn niet naar het volk gedirigeerd hoeft te worden. “Als de economie de laatste jaren gegroeid is maar de inkomsten bij de belasting en de douane achteruit zijn gegaan, moeten we niet de belastingen verhogen, we moeten de diensten van de overheid verbeteren en bestaande vorderingen innen.”
Als tweede is voorgesteld dat het platform de komende regering niet voor de voeten moet lopen. Het platform moet kort van levensduur zijn, omdat er wettelijke organen zijn die in staat zijn hetzelfde werk van het platform te doen. Raghoebarsing denkt aan organen als de Sociaal Economische Raad (SER), een Planbureau, tripartiet overleg en Bureau voor de Staatsschuld. De VHP voorziet volgens de econoom ernstige problemen. “Zaken moeten goed voorbereid worden om geen pijn aan het volk te geven”, aldus Raghoebarsing. De politicus vindt dat er niet alleen voor de armste mensen gezorgd moet worden, maar ook voor het midden en hoger kader. Dit zijn de mensen die de ontwikkeling van het land trekken. Als derde wordt gevraagd al deze wettelijke instituten zo snel mogelijk te mobiliseren. Door deze instituten in te stellen, kan de regering volgens hem hoogwaardige adviezen krijgen.
FR

error: Kopiëren mag niet!