Lidya Ori: ‘Boeren moeten ook praktische adviezen krijgen’

Lidya Ori “Wij doen onderzoek, maar moeten de boeren ook praktische adviezen geven”.2
Lidya Ori “Wij doen onderzoek, maar moeten de boeren ook praktische adviezen geven”.1In de Royal Ballroom Torarica is de 51ste jaarlijkse bijeenkomst van de Caribbean Food Corps Society (CFCS) gehouden. Het thema was ‘Food, Safety, Innovation and Quality in Green Agriculture: the way forward to food security for the Caribbean’.Volgens Lidya Ori, docent aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, is dit een forum voor wetenschappers van het heel Caribisch gebied om te delibereren. ‘Wij doen onderzoek, maar wij moeten de boeren ook praktische adviezen geven. Zij zijn ook deel van het geheel.’Vandaag worden er veldbezoekjes gepleegd om de experimenten van de boeren en de producenten te kunnen waarnemen. Een groep gaat naar Adron te Nickerie, een andere groep naar Cassipora te Redi Doti en de derde groep naar Tibiti te Brokopondo.
Het forum heeft 115 geregistreerde gasten vanuit het buitenland gekregen, waaronder ook vertegenwoordigers van de FHO. De lokale vertegenwoordigers bestonden uit docenten en studenten van de Adekus, en zeker 60 boeren.De studenten van de Adekus, en zeker van de studierichting Agrarische Productie, hebben ook meegedaan met de voorbereidingen van het forum. De agrarische sector in Suriname is volgens de studenten niet wat het wezen moet. ‘Wij zijn nu pas bezig met de ontwikkeling. Wij hopen dat de boeren die hebben meegedaan, dit ook in de praktijk meenemen en zich op de groene agrarische sector richten en zaken op een veilige manier doen’, zegt Diana Duncan.
Volgens Ori is dit forum voor de Surinaamse landbouw van eminent belang. ‘Wanneer we produceren, moeten we erop letten dat het van goede kwaliteit is, maar het moet ook gezond en veilig zijn voor consument. En dan niet voor de lokale consumenten alleen, maar ook voor de export.’Ongeveer 4 jaar geleden is er en start gemaakt met een Pesticide Residue Analysis Laboratory die nadien in vlammen is opgegaan. Volgens Ori is er weer een start gemaakt met de instantie, die door het ministerie van LVV zal worden beheerd. Als zo een laboratorium in Suriname wordt opgericht, kunnen boeren hun producten ook hier naar toe brengen om te laten screenen. Het ministerie van LVV wil graag dat er meer wordt geproduceerd. Volgens Ori moet dat kunnen, maar de producten moeten ook gezond en veilig zijn.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!