Bouw dijk Weg naar Zee voorlopig geparkeerd

De 8 kilometer lange dijk die Weg naar Zee structureel moet beschermen tegen de oprukkende oceaan, komt waarschijnlijk toch niet. Volgens fractieleider Andre Misiekaba van De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft president Desi Bouterse al duidelijk aangegeven dat grote kapitaal verslindende projecten geparkeerd zullen worden in de fase waarin wij nu verkeren. Deze zeer belangrijke dijk kan volgens de politicus pas gebouwd worden wanneer de financieel-economische situatie in het land verbetert. Zoals hij nu naar zaken kijkt, kan hij echter slechts aangeven dat de regering, indien mogelijk, wel aan crisismanagement zal doen als er bepaalde calamiteiten zich in het gebied voordoen. Slechts bepaalde zaken zullen een uitzondering krijgen. Welke deze zijn, kan de parlementariër echter niet aangeven.
Treinproject ook in de ijskast
Ook het zeer besproken 29 kilometer lange spoorlijn gaat in de ijskast. Het staatshoofd had eerder aangekondigd dat dit project voor een jaar zou worden uitgesteld, omdat de gelden nodig waren om de dijk aan de Weg naar Zee te bouwen. Het project heeft een kostenplaatje van 130 miljoen Euro, waarvan een deel al bij de haalbaarheidsstudie is betaald. De lijn zou de hoofdstad Paramaribo verbinden met Onverwacht. De opdracht betreft onder meer de aanleg van een dubbele spoorverbinding, de bouw van 8 haltes, 16 overwegen en de aanleg van een spoorbrug. Verder gaat het om de levering van 5 dieseltreinen en het opleiden van machinisten.
Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft eerder aangegeven het ontwerp voor dijk opgestuurd te hebben naar de Islamitische Ontwikkelingsbank. Deze potentiele financierder zou zich in juni buigen over de aanvraag. Het project is begroot tussen de USD 80 en USD 100 miljoen. Dit is ook door OW-minister Rabin Parmessar tijdens zijn bezoeken aan het gebied doorgegeven. In februari zijn gezinnen te Weg naar Zee opgeschrikt door de hoge waterstand, waardoor een aantal gezinnen hun huizen moest verlaten. Het crematie- en bedevaartsoord werden het zwaarst getroffen. 35 gezinnen moesten met man en macht geëvacueerd worden. Pandit Ramon Bajnath, voorzitter van de Stichting Bedevaart en Wandelpark Weg naar Zee, hamert al jaren op de bouw van deze Dijk. Desondanks blijven zaken op slechts beloftes.
FR

error: Kopiëren mag niet!