Misiekaba en Abdoel: “Geen sprake van doemsituatie bij financiële hervorming”

Amazad Abdoel en Andre Misiekaba
Amazad Abdoel en Andre Misiekaba
Fractieleider André Misiekaba van de Nationale Democratische Partij (NDP) en collega parlementariër Amzad Abdoel zien geen doemsituatie bij de opkomende financiële hervormingen. De fractie van de paarse partij heeft ook een presentatie van de monetaire autoriteiten gehad. Op basis van de cijfers die zijn gepresenteerd zien geen van beide dusdanige moeilijke periodes komen, zoals velen uit de gemeenschap dat hebben aangekaart. Misiekaba benadrukte dat Suriname in de afgelopen drie jaren ongeveer USD 1 miljard minder heeft gekregen aan inkomsten uit de mijnbouwsector. Deze sector is de kurk waarop onze economie gestoeld is. “Leg oma en opa uit dat zij geen AOV gaan krijgen, leg de kinderen uit dat naschoolse opvang niet meer doorgaat en leg de ambtenaren uit dat hun salarissen niet worden uitbetaald”, stelde Misiekaba. De politicus legt uit dat alle mensen hun gelden zullen krijgen uitbetaald. Ook de ziekenhuizen zijn volgens hem gegarandeerd van uitbetaling. De parlementariër denkt dat de regering een pluimpje verdient doordat de monetaire autoriteiten zaken drie jaar lang in stand hebben kunnen houden. Vaststaat dat er wel harde maatregelen getroffen moeten worden. Enkele te verwachten verhogingen zijn bijvoorbeeld bij het aanvragen van uittreksels bij CBB en de bijdragen die mensen moeten betalen voor het bezitten van een grondhuur perceel (Kanonrechten), vuurwapenvergunningen etc. Ook zullen bepaalde bedrijven niet meer beschikken over subsidies van de overheid.
Abdoel legt uit dat de regering in haar afgelopen vijf jaar consistent is geweest met de presentatie van cijfers. Volgens hem heeft Suriname een economische groei gekend dat hoger is dan bepaalde landen van het Caribisch gebied. “Wij hebben het volk voorgehouden dat wij een import dekking hebben van hoger dan de internationale norm van drie maanden”. Abdoel geeft aan dat de wisselkoers stabiel is gebleven en er helemaal geen sprake is van een opkomende devaluatie van het Surinaams munt. Volgens hem moeten de maatregelen op dusdanige manieren getroffen worden dat de koopkracht van de doorsnee consument niet achteruit gaat. De politicus geeft aan dat de Surinaamse economie wel degelijk is gegroeid. In 2014 was dat volgens hem tussen de 3 en 4%. Voor dit jaar voorspeld hij een groei van tussen de 2 en 3%. “Wij halen dit wel zeker”, aldus Abdoel.
Misiekaba legt uit dat wij een uitgangspositie hebben gehad van goud in 2011 van ongeveer USD 1900 per troy ounce. Deze prijs is afgelopen maandag gedoken onder de USD 1100. De deskundigen die constant meten en kijken hadden voorspeld dat deze niet beneden de USD 1200 zou komen te liggen. Jammer genoeg kan de toekomst niet exact worden voorspeld. De startpositie van een vat ruwe olie was USD 120. Nu schommelt de prijs tussen USD 50 en USD 55 per vat. Volgens Misiekaba is er helemaal geen sprake van verspilling en corruptie. In dat systeem dat wij hebben geeft hij wel toe dat soortgelijke gevallen plaatsvinden. Hiervan is er op dit moment echter helemaal geen sprake.
President neemt eindbeslissing uit adviezen Financieel Economisch Platform (FEP)
Volgens Misiekaba zal het aangekondigde Financieel Economische Platform deze week nog vorm krijgen. Het platform zal dan exponenten bevatten van de verschillende maatschappelijke groepen en mensen uit de regering. Deze moeten dan gezamenlijk president Desi Bouterse adviseren met betrekking tot de acties die genomen moeten worden. Het staatshoofd zal dan samen met zijn politiek team verder zal kijken welke adviezen wel of niet haalbaar zijn. De kwestie van de FEP is volgens Misiekaba een kwestie van een time squeeze. Aangezien de inauguratie van de president en vicepresident op 12 augustus plaatsvindt en de nieuwe regering pas op die dag aanzit. Dan zal er sprake zijn van uitvoering van de adviezen. De tijd tussen nu en de inauguratie zal besteed worden om voordrachten en allerhande ander voorbereidingswerk in orde te maken. Politici kunnen volgens Misiekaba ervoor kiezen om allerlei maatregelen vanuit een bureau te nemen. Echter weet hij dat maatregelen beter door het volk worden gedragen, wanneer deze zelf door maatschappelijke groepen worden voorgesteld.
FR

error: Kopiëren mag niet!