Volgens Carl Breeveld, is er een recht op vrije meningsuiting, maar zolang dat binnen de grenzen van de wet, redelijkheid en billijkheid blijft. Mensen mogen van mening verschillen en we moeten daarmee in de samenleving om kunnen gaan. Tegelijkertijd moeten we waken voor beledigende worden, mensen onnodig kwetsen en mensen aanzetten tot haat. Dat is wat helemaal niet thuis hoort in een geciviliseerde samenleving.
Volgens Shailendra Girjasing geeft dit aan dat men wel andere ontwikkelingen wil mee maken, maar als het op dit soort gevoeligheden komt wil men vromer doen dan de paus. “Er is een groep mensen die seksueel anders geaard zijn, en dat is hun goed recht. Het zou ook niet leuk zijn om over deze rapgroep een rapnummer te maken om hen met de grond gelijk te maken”, zegt Girjasing referend naar het lied “Bullet” van de groep Hakuna Matata Gang.
In Nederland heeft de 2de kamer vragen gesteld. Er is berichtgeving vanuit het kabinet van Nederland richting Suriname gekomen. Volgens Ronny Asabina, gewezen parlementariër, gaat het bij deze om Surinamers die in het buitenland zijn in het kader van beleving van cultuur. “Entertainment is een taal die door een ieder op aarde wordt verstaan. Als er Surinamers waar ook ter wereld zijn, zal het parlement in zulke gevallen, al ook individuele parlementariërs, hun stem moeten laten horen”, meent Asabina.
Volgens Breeveld zal het overschrijden van deze grens niet lichtvaardig moeten worden opgevat. “Vooral als je een publieke figuur bent, en een vooruitgeschoven positie hebt, moet je extra letten op hetgeen je zegt. Er moet in de eerste plaats gepraat worden met de desbetreffende personen die dit lied hebben geproduceerd”, zegt Breeveld
Muziek vertalen in het kader van wat de jongens ermee bedoelen moet volgens Asabina aan de muziekmaker zelf worden gevraagd. “Men moet de jongens eerst vragen wat ze met het lied bedoelen voordat het zijn eigen leven gaat leiden. Als je primair naar het lied luistert, dan overschrijdt men de tolereerbare grenzen wel. Maar niet omdat ze dat hebben gedaan, moet hen het leven zuurgemaakt worden”, meent Asabina.
Dit is gewoon discriminatie
Naar Girjasing zijn mening zijn de jongens geen waarachtige Surinamers. “Zij mogen ons land nimmer uitdragen. Dat wij dit soort van dingen toelaten geeft ons in de wereld schande”, stelt Girjasing. “Wij kunnen in geen omstandigheid de mens oproepen om de mens te doden, maar muziek maken mag wel. Maar je hebt ook zaken die geoorloofd zijn, en niet passen binnen de normen en waarde”, stelt Assabina.
Volgens Girjasing moet men in deze kwestie God erbuiten laten. “Dit is een maatschappelijk onderwerp, waar God niets mee te maken heeft. De mens die God erbij haalt zal door god zelf gestraft worden, want dan spreken ze zichzelf tegen. God heeft hen op aarde gezet, en God heeft hen dat gevoel gegeven. Waarom moet je ze het leven nou moeilijk maken? Ze doen je toch geen meter aan kwaad? Dit is gewoon discriminatie. En als je het in het parlement aanhaalt, dan komen ze met allerlei geweldige theorieën. Je moet die mannen gewoon kunnen aanbrengen voor discriminatie”, stelt Girjasing
De groep die door de rapgroep wordt besproken zal volgens Girjasing een zaak aanhangig moeten maken tegen de rapgroep. Zodoende kan er ook jurisprudentie ontstaan. Girjasing meent in zo een geval aan de zaak volledige ondersteuning te zullen verlenen.
In zijn algemeenheid moet er volgens Breeveld zeker nagedacht worden over uitingen via lied en zang, dat binnen de redelijkheid en betamelijkheid moet blijven. “Er moet hier zeker een sanctie op zijn. De media board, moet hierbij ook een rol te vervullen krijgen. De zaak moet structureel en opvoedkundig worden aangepakt. Men moet preventief tewerk gaan. Mensen moeten gewoon leren wat beschaafdheid en normaalgedrag is”, aldus Breeveld
Kavish Ganesh