President Bouterse wil Financieel Economisch Platform

In de reeks van meetings met maatschappelijke groeperingen waren voor gisteren in het perscentrum van het kabinet van de president uitgenodigd de ASFA, de Akmos, de Exporteurs van Groente, de Consumentenkring en andere groepen. De gesprekken werden voorgezeten door ex-president Jules Wijdenbosch en de nieuw gekozen vicepresident Ashwin Adhin, die president Bouterse excuseerde. Wijdenbosch gaf aan dat president Bouterse een Financieel Economisch Platform wil installeren om het toekomstig financieel beleid gezamenlijk te bepalen. Gisteren werden twee presentaties verzorgd. De governor van de Centrale Bank van Suriname, Gilmore Hoefdraad, gaf een exposé van de internationale economische ontwikkelingen en de minister van Financiën, Andy Rusland, gaf een beeld van de ontwikkeling van overheidsfinanciën van 2011 tot medio 2015.
De governor gaf aan dat internationale daling van prijzen van grondstoffen sedert 2012 langzaam voor verminderde inkomsten heeft gezorgd. Hij voorspelde dat de wereldgroei verder zal afnemen. Groeivertraging in China en de crisis in de Euro-zone heeft ook gevolgen voor Suriname. Dat de crisis niet als een dief in de nacht is gekomen, werd bevestigd door de governor, echter was het niet verstandig om in een verkiezingsjaar grote fiscale hervormingen door te voeren. Integendeel koos de regering ervoor om middels interventies op de valutamarkt de koersen stabiel te houden. Nu moet er echter een stevige basis gelegd worden voor de economie van Suriname.
82% van de inkomens gaan naar vaste lasten
Minister Andy Rusland schetste middels cijfermateriaal een zeer somber economisch beeld. De uitgaven overschrijden de inkomsten met meer dan 78 miljoen. Rusland gaf aan dat er een constructie gevonden moet worden om de betalingen aan de schuldeisers te voldoen, want ondernemers mogen niet verpauperen. Een groot deel van de inkomsten gaat naar vaste lasten en dat is 82%. Dit betekent dat er maar 18% overblijft voor beleidsmaatregelen en scheppen van werkgelegenheid. Hierin moet snel verandering komen, ‘anders gaat de economie stilstaan’, gaf Rusland te kennen. De concentratie voor de inkomsten ligt bij de mijnbouw en die heeft zwaar te lijden van de dalende wereldmarktprijzen. De Surinaamse economie staat voor grote uitdagingen, waarbij de uitgaven teruggebracht moeten worden, de inkomsten verhoogd moeten worden en operationele herstructureringen doorgevoerd moeten worden. Openbare aanbestedingen moeten ook geherstructureerd worden en grote projecten moeten getemporiseerd worden totdat de economie zich weer aantrekt.
Al met al een somber beeld, waarbij dringend maatregelen doorgevoerd moeten worden. Wat die maatregelen zullen zijn en hoe de burger/consument hiertegen beschermd zal worden, is niet duidelijk geworden.

error: Kopiëren mag niet!