De verzekeringsmaatschappijen bieden hun klanten (BZSR-klanten) een bepaald pakket aan geneesmiddelen dat ook in de geneesmiddelenklapper is opgenomen. De klachten bij veel patiënten worden steeds luider als het gaat om het verkrijgen van bepaalde medicijnen. De verzekeringsmaatschappijen geven op een bepaald moment gewoon aan dat bepaalde medicijnen niet meer worden vergoed. Dit maakt dus dat de geneesmiddelenklapper steeds dunner wordt. Als er logisch wordt beredeneerd dan kan vanwege het feit dat patiënten de medicijnen niet kunnen betalen, een situatie ontstaan waarbij smokkelaars van de geneesmiddelen deze illegaal het land binnenbrengen en goedkoper aanbieden.
Het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS) is door de Surinaamse regering aangewezen zorg te dragen voor de beschikbaarheid van essentiële geneesmiddelen. Ingrid May, directeur BGVS, geeft aan dat het smokkelen heel moeilijk te realiseren is. “Er is een nationale geneesmiddelenklapper vastgesteld door Volksgezondheid. Wij importeren alles wat in de nationale geneesmiddelenklapper staat. Dat de verzekeringsmaatschappijen niet alles willen financieren, staat helemaal los van wat wij moeten importeren en op de markt brengen. Het verschil ligt er alleen in dat de verzekeringsmaatschappij de medicijnen niet meer vergoedt. Het kan niet zo zijn dat de medicijnen worden gesmokkeld, omdat ze er niet zijn”, zegt May.
Volgens May is er geen relatie tussen het niet vergoeden en de smokkel. Zou er een relatie zijn, dan zou het volgens haar dan nog bijna niet mogelijk zijn om de medicijnen te smokkelen. Het is niet mogelijk om goedkoper dan BGVS te importeren.
May geeft aan dat er wel gevallen van smokkel zijn geweest. Dat wordt vervolgens aan BVGS, met medeweten van de Farmaceutische Inspectie, aangeboden om te worden vernietigd. May zegt dat er vorig maand tenminste 1 geval van inbeslagname van medicijnen is geweest. Alle in beslag genomen medicijnen worden volgens May vernietigd. “Met medicijnen moet je heel voorzichtig zijn. Het zijn geen snoepjes of chocolaatjes. Je weet niet waar ze vandaan komen en hoe lang ze bijvoorbeeld in de zon hebben gestaan. Je kunt geen risico nemen om die geneesmiddelen weer op de markt te brengen”, aldus May.
Het ministerie van Volksgezondheid stelde in 2013 de vergunningsplicht voor de medicamentenimport opnieuw in, zodat niet een ieder medicijnen naar willekeur kan importeren. De vastgestelde importvoorwaarden geven duidelijk aan, aan welke eisen zowel de importeurs als distributeurs moeten voldoen. De vergunningsplicht moet onder meer leiden tot verbetering van de beschikbaarheid van medicamenten, het voorkomen van de versnippering, tegengaan van duplicatie en het overzichtelijker maken van de markt.
Kavish G.