Belfort ‘regelt’ Euro 4 miljoen lening China voor cameraproject

Minister Edward Belfort van Justitie en Politie heeft een lening van Euro 4 miljoen met China geregeld voor het opzetten van camera’s binnen en rondom Groot Paramaribo. Dat zegt de bewindsman in gesprek met Dagblad Suriname. Hij zegt dat er internationaal meer wordt gefocust op camera’s, waardoor gepleegde strafbare handelingen vastgelegd kunnen worden. Met het project wordt beoogd het beloofde veiligheid aan de gemeenschap te garanderen. Door middel van camera’s kan ook nagegaan worden wat er allemaal gebeurt op plekken waar de politie niet snel bij kan.“Dat geld is er al en zijn wij nu bezig te kijken hoe wij dit project kunnen uitvoeren”, benadrukt de minister. De camera’s zullen in een straal van 50 kilometers vanuit Paramaribo worden geplaatst. Ook plaatsen als Stolkersijver en Wayambo zullen binnen het ontvangstgebied komen te vallen. Alle signalen zullen vanuit de verschillende cameralocaties draadloos naar een centrale in Paramaribo worden gestuurd, waarna de politie gemakkelijk over kan gaan tot opsporing van eventuele daders van strafbare feiten. De minister benadrukt dat de nodige juridische maatregelen hiervoor reeds in orde zijn gemaakt en het slechts een kwestie van tijd is dat dit project wordt afgerond.
Zodra het project in uitvoering is zal de politie in staat zijn om alle nodige politioneel onderzoek op een snellere en efficiëntere manier te kunnen doen. De camera’s worden daarom ook op strategische locaties geplaatst om onder meer criminelen op te sporen. Belfort geeft aan dat de camera’s ook preventief zullen werken, omdat criminelen nu meerdere malen zullen nadenken voordat zij overgaan tot het plegen van strafbare feiten. De camera’s kunnen zo ook gebruikt worden om verkeerscriminaliteit tegen te gaan. Doordat de camera’s nummerplaten van voertuigen kunnen vastleggen, zullen autobestuurders volgens hem geïdentificeerd worden, wanneer zij de maximum toegestane snelheden overtreden. Dit zal met behulp van nummerplaatlezers worden gedaan. Enkele van de mogelijke locaties zijn onder meer de brug over de Surinamerivier, Indira Gandhiweg, Highway, Oost-Westverbinding, verkeerslichten en andere belangrijke verkeersknooppunten zijn. De nieuwe methode zal plaats maken voor de flitspalen, die al jaren niet in werking zijn. Volgens Belfort heeft zijn ministerie geprobeerd om de wettelijke regelingen hiertoe in orde te maken. Door gebrek aan tijd is dit echter niet gelukt.
Belfort kwam op dit idee in 2013 tijdens een bezoek aan Cuba. Daar zag hij hoe effectief deze methode werkte. “Mensen zullen gedwongen worden om hun negatieve gedragingen achterwege te laten”, stelt de minister. Hoewel de ambtstermijn van Belfort over een maand eindigt, hoopt de bewindsman dat hij dit project toch nog kan uitvoeren. Zijn hoop is dat zijn opvolger dit project niet in de lades stopt en het ook uitvoert, aangezien het zonde zou zijn om de gelden zo te laten.
FR

error: Kopiëren mag niet!