Installateurs ontevreden met nieuwe regels SWM

De Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft 2 jaren geleden haar installateurs aangegeven dat tekeningen van de installaties in het programma Autocad moeten worden opgemaakt en ingediend. Autocad is een programma om digitale tekeningen te maken. De SWM verwacht van de installateurs dat zij de tekeningen digitaal indienen. Op 22 mei is er tijdens een vergadering van installateurs aangegeven dat deze regeling vanaf 1 juli in werking zou treden. Dagblad Suriname is benaderd door een installateur die deze regeling van SWM ongegrond vindt. “Wat heeft SWM nodig? Voor de oogstreling een moderne en iets netter uitziende tekening of informatie?”, vraagt de installateur zich af.
Op de vergadering van 22 mei heeft de SWM medegedeeld dat met de hand gemaakte tekeningen niet meer zullen worden geaccepteerd. Een installateur heeft de toepassing van deze regeling ook mogen meemaken en kon zijn met de hand getekende tekeningen niet indienen.
Wat volgens de voorzitter van de Vereniging Installateurs Suriname (VIS), Dinesh Brindaben Panday, ook frappant is, is dat ondanks deze regeling de installateurs hun tekeningen dan nog op hard copy moeten indienen. “Als ik mijn tekening in Autocad opmaak, dan moet ik ook de mogelijkheid hebben om mijn tekening in Autocad in te dienen, maar dat kan de SWM niet. We zijn voorstander van technologische ontwikkeling, maar de relevantie van het Autocad tekenen is niet duidelijk”, zegt Brindaben Panday.
Volgens Mickey Pocorni, diensthoofd Vestiging Centraal, bestaat er bij SWM wel de mogelijkheid om de tekeningen in Autocad in te dienen. Volgens Pocorni is aan de installateurs al 2 jaar geleden medegedeeld dat zij zichzelf moesten voorbereiden op Autocad. “Het is niet de bedoeling om de installateurs in de wielen te rijden, maar je kunt anno 2015 geen tekeningen met de hand inleveren. Er zijn bij het tekenen teveel verschillen van inzichten. De voorbereidingsperiode was dus heel ruim”, zegt Pocorni.
Brindaben Panday geeft verder aan dat er behalve de nieuwe regel voor het indienen van tekeningen, nog meer zaken spelen. Er zijn richting SWM sinds vorig jaar brieven gestuurd om een gesprek aan te gaan voor een samenwerking en het bespreken van regels die zullen worden doorgevoerd. “Zaken moeten, zoals op dit moment het geval is, niet eenzijdig worden doorgedrukt. Het gaat bij deze om maatregelen die niet thuis horen bij de bedrijfsvoering van de installateurs”, meent Brindaben Panday.
Installateurs moeten bij de keuringen lijfelijk aanwezig zijn. Dat maakt volgens Brindaben Panday dat als ze 5 keuringen per dag hebben, zij de hele dag alleen aan keuringen kwijt zijn. “De uitvoerders zijn meestal niet de installateurs. De uitvoerder van het werk zou dus als vertegenwoordiger van de installateur kunnen optreden, maar dat is niet toegestaan. Wij hebben brieven gestuurd om met spoed ontvangen te worden, maar we krijgen geen uitnodiging. We wachten dus een uitnodiging af”, vertelt de VIS-voorzitter.
Pocorni geeft aan dat er wel een meeting is geweest met de VIS. Er is ondertussen nog een meeting voor aanstaande maandag 13 juli uitgeschreven. Het diensthoofd geeft verder aan dat de erkende installateurs de enige zijn die het werk mogen uitvoeren. Ze worden erkend na een examen te hebben afgelegd. Het is wel toegestaan om ondersteuning te gebruiken bij het uitvoeren van hun werk, maar de installateurs mogen het werk niet in handen van andere aannemers of uitvoerders overdragen. Het gevolg van zulke overdrachten is dat er producten van minder goede kwaliteit worden geleverd. “Vandaar dat zij lijfelijk aanwezig moeten zijn bij de keuringen, zodat zij, hetgeen zij hebben uitgevoerd, kunnen verantwoorden”, aldus Pocorni.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!