Hans Breeveld: “Wij moeten mondige burgers maken”

Kenniskring heeft onlangs zoals maandelijks weer een bijeenkomst gehad. Het onderwerp van de avond was: ‘De recente verkiezingen; cijfers en analyses”. Hardeo Ramadhin heeft een cijfermatige presentatie gegeven over de resultaten van de verkiezingen van 25 mei 2015. Hij heeft behalve de cijfers van 2015 beschreven, de cijfers van de vorige 4 verkiezingen vergeleken met de laatste en ook gekeken naar welke partijen zijn gegroeid, relatief zijn gegroeid, en niet zijn gegroeid. De onderlinge sterkte van de partijen is ook bekeken. Bij de afgelopen verkiezingen waren er politieke partijen die niet eens 0.11% van het electoraat achter zich hebben gehad. Dat betekent dus dat de partijen, die voor de verkiezing een ledenbestand van meer dan 1% van het electoraat hebben ingediend, de 1% regeling zelfs niet hebben gehaald, wat bij Ramadhin betreffende het bestaan van de bepaling van de 1% regeling vragen doet oprijzen.
De wijziging van het kiesstelsel was ook onderwerp van bespreking op deze avond. Politicoloog Hans Breeveld heeft vanuit de stoel van de Democracy Unit, over het functioneren van de democratie gehad.
Shyam Binda voorzitter van de Akmos gaf aan dat gezien de stoelendans die zich nu voltrekt, het volk nog meer teleurgesteld raakt in de verkiezingen. Hij voorspelt nu al dat in 2020 de kiezers in grotere aantallen niet naar de stembus zullen gaan. “Men praat over het veranderen van het kiesstelsel, maar hoe geïnteresseerd is het groter publiek nog?”, vroeg Binda aan Breeveld.
Als men teleurgesteld is moet men volgens Breeveld altijd de vraag stellen of men terecht of onterecht teleurgesteld is. “Wij moeten ons meer inspannen om kennis te nemen van het politiek bestel. Wil je democratie hebben, dan zou je veel meer onderricht daarin moeten geven. Ik verbaas mij hoeveel mensen van wie ik denk dat zij het stelsel zouden kennen, dat in werkelijkheid niet kennen. Dus dan ben je onterecht teleurgesteld. Democratie begint niet bij politieke partijen of een verenging, maar thuis, op school en bij het feit dat mensen vrij hun mening mogen uiten. Politiek is een kwestie van macht en belang. Essentieel is wiens belangen worden behartigd. Die van de leiding van de partij of de belangen van de gemeenschap. Men zegt dat je in een hoge positie niet langer dan 2 termijnen mag blijven, maar hier heb je bij politieke partijen bestuursleden die blijven aanzitten zolang men maar wil. Eigenlijk helpt alleen de natuur ons eens om vrij te krijgen of je moet ze wegjagen. In de statuten van politieke partijen staat dat er om de 3 jaren verkiezingen moeten worden gehouden. Pas wanneer het moment gunstig is houdt men verkiezingen binnen de partij. Het zou wat zijn als de zittende regering een verkiezing voor bijvoorbeeld 3 maanden zou verschuiven”, stelt Breeveld.
“Het jammere ervan is dat personen die uit een partij stappen waar er geen democratie is, weer partijen oprichten waar er even weinig democratie is. Een belangrijk gegeven is ook de welvaartsverdeling. Als wij allemaal zitten te wachten op een stuk perceel of een huis dan hebben wij de kracht niet om te kunnen vechten. Of je moet een Mahatma Gandhi zijn die niet voor de aardse goederen leefde. Daarom zullen wij mondige burgers moeten maken, die in de partijen opkomen en stellingen kunnen aandragen”, aldus Breeveld.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!