Geruis binnen VHP door ondersteuning kandidatuur Bouterse

Geruis binnen VHP voor ondersteuning kandidatuur BouterseBinnen de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) is er enig geruis ontstaan met betrekking tot het besluit van partijleider Chan Santokhi om de kandidatuur van Desi Bouterse en Ashwin Adhin op 14 juli te gaan ondersteunen. Bouterse en Adhin zijn de presidents- en vicepresidentskandidaten uit de Nationale Democratische Partij (NDP). De partijachterban vindt dat Santokhi eigendunkelijk beloftes maakt aan de NDP en achteraf goedkeuring komt vragen van de partijstructuren. Het besluit van de VHP-voorzitter om Bouterse te ondersteunen gaat dwars door alle principes van de partij heen. Gezegd wordt dat Santokhi de achterban heeft bedrogen, aangezien de tegenstellingen tussen de twee partijen heel groot waren. Een ondersteuning van de oranjepartij kan gezien worden als een ondersteuning voor corruptie.
Santokhi zegt aan Dagblad Suriname dat hij officieel nog niet op de hoogte is van de voordracht van Bouterse als presidentskandidaat van de paarse partij. Volgens hem kan hij pas een oordeel over een persoon vellen als de namen van alle kandidaten op 10 juli zijn ingediend in De Nationale Assemblee (DNA). De partij zal vandaag een eind besluit nemen over het al dan niet ondersteunen van Bouterse. Vaststaat dat de oranjepartij samen met de NPS en PL geen presidentskandidaten gaan presenteren. De Abop van Ronnie Brunswijk komt met zijn vijf DNA-zetels, twee zetels tekort om een voordracht te doen. Om kandidaten voor te dragen zijn zeven zetels nodig.
De reactie van de VHP-voorzitter duidt erop dat de NDP niet aan hem bevestigd heeft of de oorspronkelijke twee kandidaten daadwerkelijk worden voorgedragen. Opvallend is dat NDP woordvoerder Winston Lackin en Santokhi elkaar steeds tegenspreken. Lackin heeft steeds aangegeven dat de VHP-voorzitter tot vier keren toe toegezegd heeft de kandidatuur van Bouterse te zullen ondersteunen, terwijl Santokhi dit een aantal keren tegenover de krant heeft ontkend.
FR

error: Kopiëren mag niet!