In zijn inaugurele rede, tijdens de Caricom Staatshoofdenbijeenkomst, wees de president van Guyana, David Granger, de Caribische gemeenschap op het behoud van de collectieve ondersteuning, verankerd in het internationaal recht voor bescherming van territoriale integriteit en soevereiniteit. Dit is de 36ste reguliere bijeenkomst van de conferentie van staatshoofden van de Caribische Gemeenschap, die dit jaar in Barbados wordt gehouden. Het thema van deze bijeenkomst is ‘Levendige gemeenschappen, veerkrachtige economieën’.
Granger beschreef de claim van Venezuela op het territoir van de zo meteen 50-jarige natie. Op de op 27 mei uitgebrachte maritieme kaart van Venezuela is duidelijk te zien dat niet alleen het Guyanees territoir door Venezuela wordt geclaimd, maar ook delen van de exclusieve economische zone van Colombia, Guyana, Grenada, Barbados en Trinidad &Tobago. Wat voor Suriname opmerkelijk moet zijn, is dat ook een deel van Surinaamse wateren in het EEZ in deze claim is inbegrepen. De felle reactie van Guyana en Colombia was opvallend. Deze landen lieten in ieder geval weten dat zij niet met zich laten sollen. Venezuela heeft het formeel protest van Colombia ook heel duidelijk afgewezen.
De pr-afdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Suriname kan vooralsnog niet bevestigen welke stappen zijn ondernomen om te reageren op de claim van Venezuela. Het nieuws doet de ronde dat de Venezolaanse ambassadeur is ontboden en er momenteel op een reactie van Venezuela wordt gewacht om het besluit van de claim over Surinaams territoir terug te draaien.
De exclusieve economische zone, EEZ, strekt zich tot buiten de kust van een staat uit. De EEZ omvat een aantal rechten, zoals het recht op exploitatie van aanwezige grondstoffen, op visserij en op wetenschappelijk onderzoek. Suriname had de uitbreiding van 200 zeemijlen naar 350 zeemijlen nodig voor zijn economische belangen. Dat werd ook zo aangegeven in de aanvraag die door de Verenigde Naties werd goedgekeurd.
Kavish G.