De achterstand in betalingen voor geleverde diensten aan de overheid baart de Algemene Aannemersvereniging (AAV) grote zorgen. Volgens AAV-voorzitter Anthony Wong zijn leden van de vereniging in de haast afgelopen regeringsperiode nauwelijks tot niet betaald voor geleverde bouwwerkzaamheden. De bedragen die betaald moeten worden, liggen volgens hem nu boven de SRD 200 miljoen. In een onderhoud met president Desi Bouterse heeft de AAV haar visie gegeven over het gezond maken van de economie. Wong geeft aan dat de financiële zaken vanuit de overheid vooral in de laatste twee jaren zijn verslechterd. Hetgeen betekent dat aannemers selectief zijn uitbetaald. Anand Doebé, ondervoorzitter van de AAV, verduidelijkt tegenover Dagblad Suriname dat het wel zo is dat zeer kleine bedragen aan aannemers zijn betaald. Echter verschillen de uitbetaalde bedragen bij alle leden, omdat deze selectief zijn uitbetaald. De AAV is volgens hem bezorgd dat bedrijven werknemers moeten afvloeien, omdat de betaling van de overheid te lang op zich laat wachten.
Financiering via banken ook niet mogelijk
Volgens Wong moet er ordening komen in het financieel beleid van Suriname en ook binnen de aannemerij. Het staatshoofd heeft volgens hem aangegeven te zullen werken aan een oplossing, maar beseft de vereniging ook dat er geen ijzer met handen gebroken kan worden als de overheid deze gelden niet heeft. De AAV-topman denkt niet dat lopende projecten gecontinueerd kunnen worden als de bedragen niet op tijd worden overgemaakt. Financiering via de banken is ook niet meer mogelijk, omdat de banken de geldkraan hebben dichtgedraaid. De AAV ziet graag dat er een herfinanciering komt van achterstallige schulden aan de aannemers, eventueel met schatkistpapier om zo het vertrouwen van de constructiesector te behouden. De AAV stelt dat ze ruim 65 jaren een wezenlijke bijdrage levert aan de economie. ‘De overheid is nu de grootste debiteur en dat zaakje moet opgelost worden’, aldus Wong. Een voorstel is om flink te bezuinigen om onnodige uitgaven en het totaal stopzetten van het in dienst nemen van ambtenaren. Hierdoor kunnen de tekorten op de lopende rekeningen gereduceerd worden naar beheersbare proporties.
Transparantie bij aanbestedingen is vereist
Wong geeft aan dat de vereniging haar document heeft gepresenteerd, waarin aandacht is gevraagd voor verschillende problemen binnen de sector. Een van de pijnpunten is de opkomst van verschillende aannemers die niet over een degelijke vergunning beschikken om het beroep op een adequate wijze te kunnen uitvoeren. Vooral de kwestie van Chinese aannemers baart Wong zorgen. Volgens hem kunnen deze aannemers op een heel andere wijze hun projecten laten financieren. Sommige van deze Chinezen voeren ook werkzaamheden uit voor de overheid. Wong benadrukt dat er niet expliciet over Chinese aannemers is gesproken, maar over al de illegale groepen in de sector. De instelling van een ‘National Procurement Board’ is nodig voor transparantie bij aanbestedingen. De overheid zal zich moeten committeren aan de regels van AWS, UWS en ADS.
Wat dit punt betreft gaan zaken al jaren niet goed. De AAV heeft graag dat er een bouwfonds komt, zoals het Agrarisch Fonds. Het opzetten van een soeverein spaar- en stabilisatiefonds en het invoeren van de Investeringswet, waaruit blijkt dat aannemers ook kunnen concurreren, zijn ook op de verlanglijst van de vereniging. Een algehele ordening is nodig in de bouw- en constructiesector. Daarnaast worden algemene aanpassingen gevraagd om de economie gezond te maken.
FR