Met deze quote van de voorvechter van gelijke rechten voor alle Amerikanen, wil de DOEpartij alle Surinamers oproepen tot bezinnining op deze 1 juli dag 2015. King wierp een blik op het verleden, maar zijn focus was op heden en toekomst. Omdat zijn land en volk hem zeer dierbaar waren heeft hij zich ingezet voor gelijke kansen die slechts in vrijheid beleefd kunnen worden. Hij legde er de nadruk op dat vrijheid en gelijkheid voor iedere Amerikaan moeten gelden. Onderscheid in menswaardigheid, geweld of onderdrukking mogen niet bestaan, anders is de vrijheid in gedrang.
Door geweldoosheid te koppelen aan zijn strijd heeft hij twee belangrijke kenmerken van vrijheid bloot gelegd:
– dat er grenzen zijn aan de beleving van vrijheid,
– dat vrijheid die gekoppeld wordt aan geweld en onderdrukking een illusie is
King is daarom niet aan de zijlijn blijven staan, maar heeft actie ondernomen om de grenzen voor beleving van vrijheid te verleggen, waardoor onderdrukking en geweld plaats moesten maken voor eerlijke kansen voor alle Amerikanen.
Als wij naar ons eigen land kijken, is de quote van King zeer belangrijk om te helpen bij het nadenken over onze toekomst. Waar willen wij zijn over 5 jaar, 10 jaar of 20 jaar? Het komt helaas nog te vaak voor dat wij ons gedragen alsof wij nog op de verschillende schepen zijn en niet in dezelfde boot.
Het is dan ook niet vreemd dat er in ons land nog zoveel ongelijkheid bestaat op verschillende gebieden. Leiderschap: de uitspraak van sommige politici mensen die op mij lijken, met alsgevolg een enge visie en een eenzijdige benadering van ontwikkelingsvraagstukken. Bestuur en beleid: het decennia lang claimen van ministeries voor een bepaalde politieke partij, waarbij niet geschroomd is departementen te bemensen met alleen mensen van de eigen achterban. Ontwikkeling: het ontbreken van wetgeving met alsgevolg de steeds aanhoudende verschillen m.b.t. hoe verantwoording af te leggen over gebruik van Staatsmiddelen, onderwijs, bezit van grond, de schrijnende woningnood, en het onverantwoord omgaan met het milieu.
De oproep tot bezinning is daarom een ernstige en gebaseert op: we are in the same boat now We zullen als Surinamers vanuit dit besef moeten listen wat we moeten afleren en wat we moeten aanleren om een toekomst te realiseren die bepaald wordt door leiders met een zuivere visie voor de ontwikkeling van alle Surinamers. Leiders die verantwoording durven afleggen omdat zij het zien als een plicht en daarmee eerlijke kansen creëren voor de ontwikkeling van alle Surinamers. Het realiseren van toegang tot onderwijs, grond, huisvesting, arbeid, recreatie en het verantwoord beheren van onze opbrengsten uit grondstoffen hoort bij zulk leiderschap. Samen zullen wij als natie er aan moeten werken om onze verantwoordelijkheid ten opzichte van Suriname steeds beter waar te maken.
Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid