Simons krijgt tweede termijn als DNA-voorzitter

IMG_3227Assembleelid Jennifer Geerlings-Simons mag de hamer van De Nationale Assemblee (DNA) blijven hanteren. Zij is gisteren met 33 stemmen in het parlement herkozen als DNA voorzitter. Zij zal tussen 2015 en 2020 samen met haar collega Melvin Bouva leiding geven aan het hoogste college van staat. Bouva is namens de Nationale Democratische Partij (NDP) ook met 32 stemmen gekozen als vicevoorzitter van het parlement. Hij vervangt hiermee Ruth Wijdenbosch van de NPS die de afgelopen vijf jaar gefungeerd heeft in de functie van DNA vicevoorzitter. Geerlings-Simons moest het bij de verkiezingen in het parlement opnemen tegen Krishna Husainali-Mathoera van de VHP, terwijl de tegenkandidaat van Bouva, Marinus Bee was. NDP fractieleider André Misiekaba droeg de namen van Geerlings-Simons en Bouva voor, terwijl Chandrikapersad Santokhi aankondigde dat Mathoera de kandidaat zou zijn van de oppositie. Brunswijk las de naam van zijn partijgenoot Bee voor. De NDP rekende op haar eigen 26 stemmen. Daarnaast zouden PALU, DOE en Raymond Sapoen/Diepakkoemar Chitan ook stemmen voor de paarse kandidaten. Hetzelfde werd verwacht van BEP die uit V7 is gestapt om de coalitie te vormen. Echter bleek dat nog een DNA lid uit de oppositiebanken voor de NDP kandidaat Simons stemde.
Fungerend DNA voorzitter Ronald Hooghart maakte kort voor de stemming bekend dat het verbonden was om de stembrief aan het publiek te tonen, wanneer al gestemd was. De verkiezingscommissie werd gezeten door Asiskumar Gajadien en Rossellie Coutinho. Hoewel de oppositie vooraf wist dat zij slechts op 19 stemmen kon rekenen, is toch besloten om twee assembleeleden naar voren te schuiven. Mathoera leden kreeg slechts 18 uit deze 19 stemmen, terwijl Bee wel over de 19 stemmen kon beschikken. Door de keuze van meerdere kandidaten komt volgens de oppositie de democratie beter tot recht. De strategie van de oppositie was om een vrouw tegenover een andere vrouw te stellen. Vandaar dat Mathoera als tegenkandidaat voor Geerlings-Simons naar voren werd geschoven. Deze strategie faalde echter.
De arts en politica werd in 2010 voor het eerst gekozen tot parlementsvoorzitter. Simons werd op 30 juni 2010 met 26 van de 50 stemmen gekozen tot voorzitter van De Nationale Assemblée. Voor deze periode was Simons assembleelid voor de NDP. In 2013 werd Geerlings-Simons nog gekozen tot voorzitter van de Group of Women Parliamentarians of ParlAmericas. Onze assembleevoorzitter kreeg toen 14 stemmen en haar tegenkandidaat 8. De parlementsvoorzitter is één van de ondervoorzitters van de NDP. Zij is sinds 1996 parlementslid. Geerlings-Simons is heel populair in de NDP, vooral onder de jongeren. Zo was zij, op Desi Bouterse na, de NDPer met de meeste stemmen bij de parlementsverkiezingen van mei 2010. Op Desi Bouterse en Chandrikapersad Santokhi na, had zij landelijk de meeste stemmen bij de verkiezingen van 2010. Bij de verkiezingen van 2015 viel zij echter terug met 4423 stemmen. Zij is in vergelijking met 2010 flink achteruit gegaan met maar liefst 6739 stemmen.
Bouva werd voor het eerst in 2010 gekozen als parlementariër. Hiervoor was hij de eerste voorzitter van het Nationaal Jeugd Parlement(NJP). Hij behaalde in 2010 een aantal van 1799 stemmen, maar viel in 2015 terug naar 1085 stemmen.
FR

error: Kopiëren mag niet!