Polanen: ‘President is als beschermer van de grondwet bevoegd op te treden’

Polanen.1President Desi Bouterse heeft op grond van zijn taak als beschermer van zijn grondwet het besluit genomen om Paul Somohardjo te ontslaan als fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA). Tot deze conclusie komt staatsrechtdeskundige Sam Polanen. Polanen benadrukt dat de bevoegdheid om Somohardjo te ontslaan echter nergens in de wet is opgenomen, maar dat Bouterse deze verleent vanuit zijn bevoegdheid als staatshoofd. Correct ook, vindt de jurist. Volgens Polanen is het een feit dat de huidige samenstelling van het parlement bij een officieel besluit zijn periode had vastgesteld om te beginnen op 30 juni 2010. De grondwet zegt verder dat de leden voor vijf jaren worden gekozen. Op grond van de grondwettelijke regels zou het nieuwe parlement dan op 30 juni 2015 moeten aanvangen met zijn werkzaamheden. Indien de president was meegegaan met hetgeen Somohardjo had voorgesteld, om de vergadering naar 15 juli te verschuiven, zou dat dan betekenen dat Suriname zonder een volksvertegenwoordiging zou komen te zitten. Grondwettelijk kan dat volgens Polanen niet, omdat Suriname te allen tijde een functionerende DNA behoort te hebben. Het belang van een volksvertegenwoordiging kan volgens hem gezien worden wanneer er oorlog tussen Suriname en een ander land uitbreekt. Het zou dan het hoogste college van staat, in dit geval DNA, moeten zijn die via de Nationale Veiligheidsraad de staat van oorlog moet verklaren. ‘Als de volksvertegenwoordiging er niet is, kan niemand dat doen’, stelt de staatsrechtdeskundige.
Rechter zal in algemeen belang beslissen
Polanen denkt dat de PL-leider het risico hiertoe kennelijk over het hoofd heeft gezien. De president besliste dat het oudste lid Somohardjo vanwege ontstentenis door het volgende oudste lid, Ronald Hooghart, is vervangen. Somohardjo stelt dat er geen sprake is van verhindering of ontstentenis, zoals bedoeld in artikel 66 van de Grondwet. Hij voert aan deze vergadering niet eens te hebben uitgeschreven. Polanen vindt echter dat het staatshoofd de juiste maatregelen heeft getroffen, aangezien de eerste DNA-vergadering niet later kan aanvangen. Somohardjo zou zich volgens hem naar de rechter kunnen wenden om de gelijkheid van zijn redenering te kunnen toetsen. Echter ziet de staatsrechtkundige een ander probleem hier, omdat Suriname op dit moment niet over bestuurlijke rechters beschikt. Indien de rechter in kort geding deze zaak in behandeling neemt, verwacht hij ook niets anders dan dat de magistraat het algemeen belang bovenop het partijbelang van Somohardjo zet.
Gekozen DNA-leden moeten binnen 14 dagen bewilligen
Alle overige 50 gekozen DNA -leden moeten binnen 14 dagen na het ontvangen van het proces-verbaal van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) bewilligen om officieel toegelaten te worden tot DNA. Indien zij dat niet doen, vindt er dan opschuiving plaats volgens de volgorde van de kandidatenlijst. In geval zij wel bewilligen en niet op de dag van toelating komen opdagen, zou dat dan wel betekenen dat zij niets zouden hebben aan hun lidmaatschap. Er kan in dit geval ook geen oppositie gevoerd worden. Polanenziet echter geen gevaar voor het functioneren van het parlement en de regering indien de 19 parlementariërs van de oppositie vandaag niet komen opdagen. Met de 32 overige parlementariërs kan het parlement normaal functioneren en kunnen de president en vicepresident in de Verenigde Volksvergadering worden gekozen. Daar heeft de NDP op dit moment de meerderheid. Polanenverwacht echter niet dat deze leden weg zullen blijven, omdat dit dan ook een rol gaat spelen bij hun pensioenuitkering. Indien zij de vereiste termijn van 4 jaar en 6 maanden niet volbrengen, krijgen zij geen pensioen aan het eind van hun rit.
FR

error: Kopiëren mag niet!