Girjasing vraagt zich af of Bouterse inderdaad niet heeft bewilligd

Er ontstonden aanvankelijk bij het noemen van de naam van de 69-jarige Ronald Hooghart als de nieuwe fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee een paar onduidelijkheden. Men wist ten eerste niet als de president bewilligd had of niet. Na Somohardjo waren de ogen gericht op de 66-jarige Anton Paal. “Als de president niet had gezegd niet te bewilligen, dan zou ik als oudste lid in jaren beëdigd moeten worden als fungerend voorzitter van het parlement”, zegt Paal. “Hooghart zou niet kunnen bewilligen als de president het niet bewilligen niet kenbaar had gemaakt”, stelt Paal.
“Zo werkt de democratie”, stelt parlementariër Shailendra Girjasing. “Iemand met 400 stemmen heeft de leiding over het hoogste college van staat. Maar daar kunnen we niets aan doen. Dit is het systeem en dit systeem houdt eenmaal in dat de oudste in leeftijd de vergadering moet leiden. Het leiden van de vergadering duurt niet lang. Het zal hooguit 6 uren duren”, meent Girjasing.
Volgens Paal creëert het systeem deze mogelijkheid. “Als je binnen een politieke partij een lijst hebt en je adviseert iedereen op de lijsttrekker te stemmen, dan zal degene die geen lijsttrekker is op tenminste 1 stem moeten rekenen. Dat is hun eigen stem. Wij zouden ons niet moeten focussen op het aantal stemmen dat Hooghart heeft gehad. Dat zou misleidend kunnen zijn. Als Hooghart de verkiezingen apart was ingegaan, had hij misschien meer gehaald”, stelt Paal.
Volgens Shailendra Girjasing kan men zeggen dat Bouterse niet heeft bewilligd, maar dat moet volgens hem in een vergadering naar voren komen. “Want hoe weet ik als Bouterse wel of niet heeft bewilligd? Je bewilligt bij het Centraal Hoofdstembureau, maar die bewilliging moet in De Nationale Assemblee worden bekrachtigd. Nu horen we gewoon dat men Hooghart heeft beëdigd, omdat Bouterse niet heeft bewilligd. Hoe weet ik dat? Waar staat dat je niet hebt bewilligd? Hoe moet ik dat ruiken? Pas tijdens het onderzoeken van de geloofsbrieven kunnen we zien dat de man niet heeft bewilligd en dan pas kan hij niet tot het parlement worden toegelaten”, aldus Girjasing.
Kavish G.

error: Kopiëren mag niet!