Chan Santokhi: “Bouterse toont geen wijsheid bij ontslag Somohardjo”

Chan Santokhi.1Voorzitter Chan Santokhi van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) zegt aan Dagblad Suriname dat president Desi Bouterse geen wijsheid heeft getoond door Paul Somohardjo te ontslaan van zijn functie als fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA). De VHP-topman verwijst naar de beëdiging van Somohardjo waar Bouterse nog aanhaalde dat hij hoopte dat de PL-voorzitter zijn taak als fungerend DNA-voorzitter met veel wijsheid zou uitvoeren. “Die wijsheid geldt ook voor de president. Hij zou ook met veel wijsheid gehandeld moeten hebben. Jammer dat hij de wettelijke regels niet is nagekomen”, benadrukt Santokhi.
Tijdens het onderhoud dat de VHP, NPS, Abop en PL gisteren in De Olifant hadden, is de nadruk gelegd op de actuele ontwikkelingen met betrekking tot Somohardjo. Aan de orde was de actuele ontwikkeling, waar op grond van de grondwet een lid beëdigd was als fungerend voorzitter, die belast zou zijn met de vergadering die al gepland was voor vandaag, 30 juni. Gemeend werd om de fungerende voorzitter van het parlement uit te nodigen. Volgens Santokhi erkennen de partijen de PL-leider nog steeds als de fungerende voorzitter en niet Ronald Hooghart. Somohardjo heeft volgens Santokhi in de vergadering uitgelegd dat hij kort na zijn beëdiging geconfronteerd is geworden met correspondentie die al uit was, zonder dat hij daarvan iets afwist. De PL-leider had een eigen inzicht voor de eerste DNA-vergadering en vond dat hij daarvoor ook overleg moest plegen met het staatshoofd.
Volgens de VHP-voorzitter zijn er twee artikelen die niet op één lijn liggen. Het ene is namelijk dat het parlement een werkingsduur heeft van vijf jaar, terwijl een tweede artikel aangeeft dat binnen dertig dagen, nadat de volksvertegenwoordigers gekozen zijn in het parlement, zij bijeen komen. Dit is pas nadat het Centraal Hoofdstembureau (CHS) bekend gemaakt heeft wie allemaal gekozen zijn. Aangezien dit op 15 juni is gebeurd, valt de termijn van Somohardjo wel binnen de wet. Hierdoor concludeert Santokhi dat de stap van het staatshoofd in alle gevallen tegen de wet is geweest. “De wettelijke regels niet hanteren en eigendunkelijk iemand anders aanwijzen, is niet correct en in strijd met de grondwet”, aldus Santokhi.
Santokhi haalt aan dat het beter zou zijn als de president in conclaaf was gegaan met de DNA-voorzitter, fungerende DNA-voorzitter en griffier om alsnog op basis van zijn staatsmanschap en leiderschap toch de zaken in goede banen te geleiden. “Echter heeft hij niet daarvoor gekozen, maar voor het abrupt inzetten van machtsmiddelen”, aldus Santokhi. De VHP-voorman gaf aan dat hij tot gisteren drie uitnodigingen heeft gehad voor de vergadering van vandaag.

Oppositie komt zeker met tegenkandidaten

Santokhi benadrukte dat de gezamenlijke oppositionele partijen wel afgesproken hebben om kandidaten voor de post van DNA-voorzitter, vicevoorzitter, president en vicepresident voor te dragen. Hij haalt aan dat nimmer aan informateur Desi Bouterse is gezegd dat medewerking verleend zal worden bij het verkiezen van NDP-kandidaten. “De NDP-voorzitter is bezig om gesprekken te voeren om na te gaan hoe hij zijn coalitie zal inrichten. De kracht van de democratie in een land is wanneer ook partijen zich in de oppositie bundelen. Dan zal er sprake zijn van checks and balances”, stelt de VHP-topper. Wat hem betreft, is hij nooit officieel als presidentskandidaat voorgedragen door de VHP. Hij verwacht dat de gezamenlijke partijen komen tot een sterke oppositie die ervoor zorg kan dragen dat de regering gecontroleerd wordt op de uitvoering van het beleid en dat de regering tot verantwoording geroepen wordt. “Op basis van deze checks and balances kan de democratie verder inhoud krijgen”, aldus Santokhi.
FR

error: Kopiëren mag niet!